Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheimin museo tarvitsee tarinan, joka ankkuroi museon Suomeen

Voisivatko tarinan ytimenä olla Suomesta länteen, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan suuntautuneen siirtolaisuuden jalanjäljet?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ihmisten muuttoliikkeet maalta kaupunkeihin sekä maahan- ja maastamuutot, siirtolaisuus ja pakolaisuus kantavat mukanaan tarinoita. Samoin luonnon vieraslajit ja uudet kulttuurivirtaukset.

Mikä on Guggenheimin museohankkeen tarina kustannusten ja sijainnin lisäksi? Onko museo vanhojen ja harvinaisten esineiden säilytystila vai kertomus luonnon, ihmisen ja kulttuurien vuorovaikutuksesta?

Museon sijoittuminen Suomeen vaatisi perustelunsa. Voisivatko tarinan ytimenä olla Suomesta länteen, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan suuntautuneen siirtolaisuuden jalanjäljet? Tähän yhdistyisivät nyt Eurooppaan saapuvien maahanmuuttajien ja pakolaisten muuttoliikkeet ja -kokemukset. Yle Teemalla esitetty sarja Australian taiteen kehitys esimerkiksi sijoitti taiteen ajallisiin, yhteiskunnallisiin ja etnisiin voimakenttiin. Toisena esimerkkinä voisi olla Washington DC:ssä Yhdysvalloissa avattu afrikkalais-amerikkalaisen historian ja kulttuurin museo NMAAHC (HS Kulttuuri 24.9.).

Guggenheimin museohankkeesta puuttuu kertomus, joka ankkuroi museon sijaintipaikkaansa.

Voisivatko Amerikan rannikoilta Itämereen – mahdollisesti jo Leif Erikssonin viikinkialuksen mukana – siirtyneen hietasimpukan kuoret kehystää museota? Sisällä olisivat sitten vaihtelevat näyttelyesineet – museon helmet.

Taivutetusta puusta veistetyt taivasta kohti kurkottavat kuoret muistuttaisivat kahta ylöspäin ojennettua kättä, joissa sormenpäät olisivat kiinni toisissaan. Avoimet kohdat lasitettaisiin. Leveämpi aukko avautuisi kohti merta. Taideteokset ripustettaisiin monikerroksisille helmiäishohteisille sisäseinille. Alimpana ja pitkin sisäseiniä olisi hissejä, rullaportaita sekä taloustiloja. Ylimpänä ”helmessä” olisi ravintola ja etelän puolella meren yllä terassi.

Lähetimme ennen arkkitehtikilpailun julistamista vision matalakustanteisesta museosta Guggenheim-säätiön asiamiehelle sekä muutamalle johtoryhmän ja lehdistön edustajalle. Ehdotukseen liitettiin karkea luonnos. Ehdotus jäi kuitenkin huomioimatta.

Ehdotus voitaisiin toteuttaa suomalaisten arkkitehtien ja rakentajien voimin, kansallisena ”Suomi 100 vuotta” -projektina. Me suunnittelun maallikot olemme kokeneet Helsinkiä ja sen merenläheistä sijaintia yli kahdeksan vuosikymmenen ajan. Lisäksi pidämme tarinoista, kuten lapsenlapsemmekin.

Georg Walls

Espoo

Inga Finne

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat