Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheimin museo toisi Suomeen huipputeoksia

Jos Guggenheimin museo haluaa järjestää näyttelyn, sen on huomattavasti helpompaa saada teoksia lainaan Louvresta, Pradosta tai Metropolitanista kuin jos Kiasmasta aletaan lähettää sähköposteja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsinkiin suuntautuva matkailu on jäljessä muita Pohjoismaita. Panostamalla miljoonia euroja omia rahojaan matkailuala on osoittanut uskovansa Guggenheimin museon vetovoimaan.

Hanke on herättänyt voimakasta arvostelua. Heitänkin nyt haasteen arvostelijoille: jos taidemuseota ei tule, millä muulla keinoin saamme Helsinkiin puoli miljoonaa matkailijaa lisää? Keskustelussa esiin nousseet Kalevala-museo ja luontomatkailu eivät koskaan vedä massoja Suomeen.

Hanketta on arvosteltu myös siitä, ettei valtion tule tukea yksityistä, ulkomaista yhtiötä. Telakkayhtiö Meyerille annetun tuen harvat kriitikot ovat hiljenneet tilauskannan kasvaessa. Onko niin, että tuki savupiipputeollisuudelle hyväksytään helpommin kuin tuki matkailualalle?

On myös kysytty, miksi emme tee omin voimin taidemuseota. Esitän vastakysymyksenä, moniko turisti tulee Suomeen Kiasman vuoksi.

Suomalaisin resurssein emme yksinkertaisesti voi rakentaa maailmanluokan taidemuseota. Jotta ymmärtäisi miksi, täytyy tietää, miten taidenäyttelyt rakennetaan. Koska näyttelyihin ei osteta teoksia vaan ne lainataan, taidemuseoiden väliset suhteet korostuvat. Teosten lainaaminen muodostaa eräänlaista kunniavelkaa. Kun vaikka Ateneum lainaa Helene Schjerfbeckin teoksia taidemuseoon Göteborgiin, sieltä on helpompi saada teoksia lainaan Suomeen.

Juuri tästä Guggenheimissa maksetaan: heillä on useita isoja museoita, paljon omia teoksia ja vuosisadan ajan rakennetut suhteet maailman johtaviin museoihin. Jos Guggenheimin museo haluaa järjestää näyttelyn, sen on huomattavasti helpompaa saada teoksia lainaan Louvresta, Pradosta tai Metropolitanista kuin jos Kiasmasta aletaan lähettää sähköposteja.

Kannatan Guggenheimin museota, koska matkailualan ammattilaisten tavoin uskon maailmanluokan taidemuseon nostavan Helsinkiin suuntautuvan turismin uudelle tasolle.

Perttu Rytsölä

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat