Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Waltti-matkakortilla on lisätty joukkoliikenteen matkustusta

Tavoitteena oli tehdä matkustajalle houkuttelevampaa joukkoliikennettä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vastaan HS:n kirjoituksiin ”Itä-Suomen bussiliikenne on sekaisin” (17.9.) ja ”Joukkoliikenteen Waltti-lipuista luovutaan” (24.9.).

Monella kaupunkiseudulla alettiin heinäkuun alussa 2014 toimia EU:n palvelusopimusasetuksen ja joukkoliikennelain mukaan. Kun palveluja järjestetään enemmän ja asiakkaalle edullisemmin kuin mitä lipputuloilla syntyisi, ne hankitaan kilpailuttamalla. Kuntien joukkoliikennerahaa alettiin käyttää liikennepalvelujen hankintaan. Muunlainen joukkoliikenteen julkinen tuki ei ole laillista.

Joukkoliikennettä järjestävät viranomaiset ovat määritelleet alueensa lippujen hinnat ja maksuvyöhykkeet. Lipputyypeistä päätettiin valtakunnallisesti ja Liikenneviraston kanssa ikäryhmäsuosituksia tehden. Tavoitteena oli tehdä matkustajalle houkuttelevampaa joukkoliikennettä. Vyöhykepohjainen lippujärjestelmä hankittiin julkisena hankintana kilpailuttamalla. Kisaan osallistui useita yrityksiä, myös Matkahuolto.

Houkuttelevuudessa onkin onnistuttu hyvin. Keskisuurissa kaupungeissa joukkoliikenteen matkustus on ollut huimassa nousussa. Alkuvuonna matkustajamäärät ovat kasvaneet Kuopiossa 17, Oulussa 11,5, Jyväskylässä 9 ja Joensuussa 7 prosenttia. Määrätietoista työtä on tehty muun muassa joukkoliikenteen palvelutason ja lippujärjestelmän kehittämiseksi.

Waltti-järjestelmässä olevasta matkustusvolyymistä 98 prosenttia on kaupunkiviranomaisten matkustusta ja 2 prosenttia ely-liikennehankinnoissa kulkevia matkustajia. Lippujen käyttö kaupunkiseuduilla jatkuu. Waltti toimii 12 kaupungissa ja Iisalmessa (ely). Waltti-kortteja on käytössä yli 200 000, joista vain noin 2 000 korttia on maaseutuliikenteessä.

Monelle matkustajalle on etua siitä, että keskuskaupunkiin suuntautuvalla matkalla on käytössä myös paikalliseen liikenteeseen maksuvälineeksi soveltuva lippu, jolla voi matkustaa koko matkaketjun oikeaan määränpäähän eikä vain kaupungin keskustaan. Maaseudun liikenteen säilymisen kannalta on tärkeää, että heikosti kannattavien maaseutulinjojen liikenne suunnitellaan siten, että ne saadaan tukemaan keskuskaupungin palvelutarjontaa ja siten saadaan kaupunkien lipputuloja kohdistettua myös näihin linjoihin.

Nykyisen lainsäädännön mukaan markkinaehtoinen liikenne on liikennettä, johon ei makseta julkista tukea. Kuitenkin liikennekaaressa valtion joukkoliikennetuen käyttötarkoituksiin on lisätty korvauksen maksaminen palveluseteleillä.

Onko liikennekaari tässä kohtaa ristiriidassa palvelusopimusasetuksen kanssa? Mitä joukkoliikenteen markkinaehtoisuus aidosti tarkoittaa ja mikä on vastaus maaseudun joukkoliikenteen ongelmiin? Vähien resurssien tilanteessa ei suinkaan palveluseteli vaan hyvä, kuntien henkilökuljetustarpeet huomioiva liikennepalvelukokonaisuuksien suunnittelu.

Minna Soininen

toiminnanjohtaja

Paikallisliikenneliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat