Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaseuranta tuskin haittaa laihtumista

Koostetutkimuksen mukaan monissa käyttäytymismuodoissa omaseuranta edistää tavoitteen saavuttamisen todennäköisyyttä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi maailmalla paljon julkisuutta saaneesta tutkimuksesta ja otsikoi, että ”Askelmittarin tai aktiivisuusrannekkeen käyttö voi olla laihduttajalle haitaksi” (HS.fi/hyvinvointi 26.9.). Tämä on yksinkertaistettu johtopäätös.

Tutkimus ei selvittänyt, onko painonlaskun ylläpidossa liikuntamittareista hyötyä verrattuna käyttämättömyyteen, vaan sitä, onko niistä mitään lisähyötyä intensiivisen elintapaohjauksen lisäksi. Kaikki osallistujat olivat saaneet sekä pienryhmissä että puhelimitse elintapaneuvontaa ravitsemuksesta ja liikunnasta, mikä keskimäärin johti onnistuneeseen painonlaskuun molemmissa koeryhmissä.

Hiljattain julkaistu koostetutkimus osoitti, että monissa käyttäytymismuodoissa omaseuranta edistää tavoitteen saavuttamisen todennäköisyyttä.

Varsinainen haaste teknologian hyödyntämiselle terveyden edistämisessä on se, miten kasvokkaisen ryhmäneuvonnan toimivaksi osoitettuja keinoja voidaan siirtää digitaaliseen muotoon. Teknologia tarjoaa yhä helpompia tapoja mitata asioita. Ihmisten motivointi ja muutoksen ylläpitäminen vaativat kuitenkin monipuolisempia työkaluja, joita käyttäytymistieteitä ja teknologiaa yhdistävä tutkimus voi tuottaa.

Ari Haukkala

Nelli Hankonen

Keegan Knittle

sosiaali- ja terveyspsykologian tutkijoita

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat