Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älkää painostako minua lapsentekoon – esimieheni on kysellyt vauvasta ja ystäväni neuvoi minut ammattiauttajalle

Naiset, jotka eivät ole tahtoneet lapsia, ovat nähtävästi aina ihmettelyn kohteena, kirjoittaa nimimerkki Olen tärkeä ilman lastakin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen seurannut keskustelua lasten hankkimisesta ja pariutumisesta hiukan hämmentyneenä. Erityisesti minua on tässä keskustelussa ihmetyttänyt se, miksi asiasta pitää ihmisiä nykyisin edes valistaa. Kaiketi meistä suurin osa tietää, että naisen hedelmällisyys laskee radikaalisti heti 35 ikävuoden jälkeen. Sekä tuttavat, lääkärit että jopa esimieheni ovat minulle toitottaneet tästä monta kertaa. Jopa liian monta.

Olen mennyt lääkäriin uusimaan allergialääkereseptiäni ja päätynyt kuulemaan saarnan siitä, miten jokaisen tulee hankkia lapsia, minunkin. Eräs tuttavani kehotti minua menemään selvittämään lapsiasioitani ammattiauttajan kanssa. Pomoni on kysellyt, milloin mekin hankimme lapsen – minähän olen onnellisesti naimisissa, ja mieheni on sellainen, jonka kanssa lapsen voisi hyvinkin hankkia. Kaikki tämä tulee yleensä maustettuna sillä ilmeisesti ystävälliseksi tarkoitetulla neuvolla, että vasta lasten jälkeen voit olla todella onnellinen. Aikamoinen taakka pienelle ihmiselle.

Naiset, jotka eivät ole tahtoneet lapsia tai eivät heitä tahdo esimerkiksi väärän miehen kanssa, ovat nähtävästi aina ihmettelyn kohteena. Valintojamme – ovat ne sitten tahallisia tai tahattomia – saa nähtävästi arvostella ihan millä tavalla ja miten paljon vain. Etenkin siis ilmeisesti itsekkyyttämme: sitä, että tahdomme kenties matkustella, kouluttautua tai nukkua. Tai ihan vain istua kotona töiden jälkeen rauhassa sohvalla.

Minua ei ainakaan toivon mukaan ole hankittu siksi, että tekisin lisää ihmisiä. Tai että olisin lapseni kautta tärkeämpi. Tai tehokkaampi, niin kuin Alf Rehn kolumnissaan (HS Lauantai 24.9.) ehdotti. Lapset eivät ole myöskään ainakaan minun käsitykseni mukaan elämän tarkoitus, koska silloinhan meistä monella ei sellaista täällä olisi. Näiden sanaparien käyttöön toivoisin joskus jotakin harkintaa. Kiitos.

Olen maksanut tähän maahan jo nyt huomattavan määrän veroja enkä ole tarvinnut esimerkiksi julkisesta terveydenhuollosta mitään pitkälti yli kymmeneen vuoteen. Saati sitten muita asiaankuuluvia palveluita, kuten neuvolaa, sairaalan synnytysosastoa, äitiyspakkausta, päivähoitoa, lapselleni koulua tai muuta sellaista.

Toki käytän teitä ja matkustan silloin tällöin bussilla ja junalla. Teiden auraamista talvisin arvostan – kuten tätä muutakin yhteiskuntaamme – suunnattomasti. Ja tiedän, että sama koskee myös sitä myöhäisherännäistä, johon päädytään kenties käyttämään valtavia summia yhteiskunnan varoja hedelmöityshoitojen muodossa.

Katson siis, että olen tällaisenaan arvokas yhteiskunnalle. Myös tulevaisuudessa, vaikka en esimerkiksi mummi olisikaan. Arvokkaita ovat kaikki muutkin naiset, jotka kenties havahtuvat lasten hankintaan liian myöhään.

Nainen tarvitsee lasten saamisen yhteydessä timmissä kunnossa olevien munasarjojen lisäksi sisua, hyvää mielenterveyttä – vaikka sitten tuettuna –, muuta tukea, apua ja tahtoa pärjätä lapsen kanssa. Kaikki tämä taas vaatii sekä äidiltä että isältä paljon. Ne ystäväni, joilla näitä suloisia pieniä palleroita on (en siis vihaa lapsia) sanovat kaikki, että ”onneksi en tehnyt lasta yksin tai väärän miehen kanssa”. Mutta tämä on siis toki vain heidän mielipiteensä.

Jos lasten hankkimisen jättää syystä tai toisesta liian myöhään tai ei hanki lapsia laisinkaan, kyse on ollut omasta valinnasta, jonka seuraamusten kanssa joutuu itse elämään. Muilla ei pitäisi olla tähän mitään sanomista.

Olen tärkeä ilman lastakin

Lue myös:

Professori: Ahdistus pikkulapsiajasta voi lykätä lastensaantia – ”vanhemmuuden nähdään sulkevan hirveän määrän asioita elämästä”

HS:n lukijat kertovat, mihin lasten hankkiminen on tyssännyt – ”Ei löydy isää, vaikken todellakaan aseta kohtuuttomia vaatimuksia”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat