Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjää lyödään kuin vierasta sikaa

On ollut säälittävää nähdä, miten huonosti yrittäjät, järjestöt ja poliitikot kykenevät perustelemaan yrittäjävähennystä, kirjoittaa eläkkeellä oleva yrittäjä Risto Järvinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yrittäjiä on viime aikoina lyöty kuin vierasta sikaa yrittäjävähennyksellä. Eduskunnassa sille on keksitty halventavaksi nimitykseksi apteekkarivähennys.

On ollut säälittävää nähdä, miten huonosti yrittäjät, järjestöt ja poliitikot kykenevät perustelemaan yrittäjävähennystä. Monien muiden tavoin Apteekkariliiton edustaja vetoaa vain osakeyhtiöiden alempaan verokantaan (HS Mielipide 26.9.).

Yksityisen yrittäjän tulonmuodostus ja varojen tarve poikkeavat radikaalisti ei-yrittäjän vastaavista. Yrittäjä tarvitsee tuloja ja varoja kahteen erilliseen talouteen, joita kuitenkin verotetaan samalla progressiivisella asteikolla yhdessä. Kuluttajan tavoin yrittäjäkin ylläpitää kotia ja hankkii elannon, mutta sen lisäksi hän tarvitsee toimitilat, kaluston ja varaston (apteekkarikin). Rahaa voi sitoutua saamisiin, koulutukseen, palkkoihin ynnä muihin.

Yrittäjällä nämä kaksi rinnakkaista taloutta – koti- ja yritystalous – ovat kuitenkin verotuksellisesti päällekkäin. Ensin pitää muiden ihmisten tavoin hankkia tuloja perheelle, ja sen päälle on mahdollista työskennellä yritykselle. Näin yrityksen verotus alkaa siltä tasolta, jolla kotitalouden verotus loppuu eli 40–60 prosentin tasolta. Tätä epäkohtaa 5 prosentin yrittäjävähennys lieventää pienessä määrin.

Risto Järvinen

yrittäjä (eläkkeellä), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat