Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi sotilastapaturmalain uudistus ei etene?

Valtiovarainministeriö on ollut asiassa jarruna jo toista vuotta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Voimassa olevaa sotilastapaturmalakia on sovellettu vuoden 1991 alusta. Laki jättää vammautuneet tai sairastuneet varusmiehet useissa tapauksissa itse kustantamaan hoitonsa ja toimeentulonsa sairausaikana.

Yksi keskeinen syy on se, ettei mikään taho koordinoi eikä ota kokonaisvastuuta vammautuneen varusmiehen toimeentuloturvasta, hoidosta ja kuntoutuksesta.

Koordinaation puute ja poikkihallinnollisuus hidastavat nyt myös uuden sotilastapaturmalain voimaantuloa. Lakiesitys on ollut valmiina sosiaali- ja terveysministeriössä jo yli vuoden. Se piti antaa eduskunnalle jo syyskuussa 2015 ja sen oli tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta. Talousarvioesityksessä vuodelle 2017 ei ole näkynyt rahoitusta lakiuudistukseen, joten lakiesitys ei vieläkään menne eduskunnan käsittelyyn.

Tilanne on nyt tällainen: Vammautuneet varusmiehet ovat puolustusministeriön alaisia. Sotilastapaturmalain lainsäädäntövastuu on sosiaali- ja terveysministeriöllä. Lain rahoitusvastuu on valtiovarainministeriöllä.

Lopputulos on se, ettei kukaan ota laista kokonaisvastuuta. Jälki on sitten sen mukaista, ja varusmies jää yksin nuolemaan haavojaan.

Noin miljoonan euron suuruinen rahoitus ei ole mahtunut valtiovarainministeriön raamiin. Valtiovarainministeriö on ollut asiassa jarruna jo toista vuotta. Ehkä asia ei ole heille tärkeä? Maanpuolustuksemme nojautuu suuresti varusmiehistä koulutettavaan reserviin.

Jotta tulevaisuudessa vältyttäisiin vastaavilta ongelmilta, sotilastapaturmalain korvaukset tulisi budjetoida sosiaali- ja terveysministeriön budjettiraamiin. Käytännössä tämä tarkoittaisi samaa tilannetta kuin niillä, jotka vammautuivat varusmiespalveluksessa ennen vuotta 1991. He kuuluvat vuoden 1948 sotilasvammalain nojalla korvauksia saaviin. Nämä korvaukset on budjetoitu sosiaali- ja terveysministeriön budjettiin, josta ministeriö antaa rahoitusta Valtiokonttorille.

Valtiokonttori ainakin lähtökohtaisesti hoitaa vammautuneen varusmiehen toimeentulon, hoidon ja kuntoutuksen kustannukset.

Alpo Penttinen

puheenjohtaja

Jan Johansson

sihteeri

Asevelvollisena

vammautuneiden tuki ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat