Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskenmenon saaneita voidaan auttaa surutyössä

Osa varhaisen vanhemmuuden ongelmista jäljittyy aiemmin käsittelemättömiksi jääneisiin keskenmenoihin ja vaikeisiin lapsettomuushoitoihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kätilöopiston ylilääkäri Oskari Heikinheimo totesi (HS Kotimaa 23.9.), että suurin haaste keskenmenojen hoidossa on tunnistaa ne potilaat, jotka tarvitsevat lisätukea toipumiseensa.

Tukea tarvitsevien potilaiden tunnistamisen ei kuitenkaan tarvitse olla vaikeaa. Tapaamme päivittäin työssämme potilaita, jotka Elina Sahlgrenin (HS Mielipide 16.9.) tavoin kokevat jääneensä menetyskokemuksen kohdalla yksin.

Useimmille keskenmenon kokemus on äärimmäisen raskas, eikä surun syvyys korreloi raskauden keston kanssa.

Myös aivan alkuvaiheessa tapahtuneessa keskenmenossa menetetään jo syntyneet mielikuvat vauvasta ja vanhemmuudesta, ja menetys on todellinen.

Käsityksemme mukaan ihmiset keskimäärin tunnistavat itse hyvin oman kuormittuneisuutensa ja tuen tarpeensa, kunhan sitä vain selkeästi kysytään.

Synnytyspelon ja traumaattisten synnytyskokemusten seulonnassa toimivaksi menetelmäksi on osoittautunut potilaan oma arvio janalla 1–10. On yksinkertaista ja nopeaa kysyä, miten kuormittavaksi kokee olonsa keskenmenon tai vaikka epäonnistuneen lapsettomuushoidon tai raskauden keskeytyksen jälkeen janalla 1–10.

Myös vastaaminen tällaiseen kysymykseen on potilaiden mielestä luontevaa, ja vastauksen saa yleensä nopeasti. Jos vastaus on janalla yli 5, voi kysyä koetusta tarpeesta ja toiveesta saada tukea jaksamiseen.

Paljon vaativampi kysymys onkin, miten ja mistä tätä tukea voisi saada.

Tällä hetkellä lisääntymisterveyden erilaisissa ja hyvinkin kuormittavissa tilanteissa potilaat jäävät liian usein yksin. Psykoterapeuttista tukea saa lähinnä yksityiseltä sektorilta.

Suomessa on meitä lisääntymisterveyteen perehtyneitä psykologeja ja psykoterapeutteja, mutta maantieteelliset ja taloudelliset syyt voivat estää hoitoon pääsyn.

Siksi myös julkiseen terveydenhoitoon tarvitaan ehdottomasti lisää psykologista tietoa ja psykoterapeuttista osaamista lisääntymisterveyden alalta.

Kyse on suuresta määrästä potilaita, joiden hoitamatta jääneet menetykset ja vaikeat kokemukset tulevat joka tapauksessa myöhemmin esiin – ja usein silloin huomattavasti vaikeammin hoidettavina masennuksena ja ahdistusoireina.

Myös osa varhaisen vanhemmuuden ongelmista jäljittyy aiemmin käsittelemättömiksi jääneisiin keskenmenoihin, vaikeisiin lapsettomuushoitoihin tai vaikka seksuaalisen kaltoinkohtelun kokemuksiin.

Jotta tätä osaamista saataisiin myös julkiselle puolelle, on nähtävä psyykkisen tuen ja hoidon merkityksellisyys ja jopa useassa sukupolvessa kertautuva hyöty ja toisaalta riittämättömän tuen pitkäkestoiset, epäinhimilliset ja sitä kautta myös taloudellisesti huomattavat haittavaikutukset.

Riikka Toivanen

psykologi, psykoterapeutti

Maiju Tokola

psykologi, psykoterapeutti

Nina Torkler

psykiatrinen sairaanhoitaja, psykoterapeutti

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat