Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimuslääke ei ole sama kuin hyväksytty lääke

Lääketutkimukseen kannattaa osallistua epäitsekkäistä syistä: vaikkei potilas itse hyötyisi tutkimuksesta, hänen jälkipolvensa voivat siitä jonain päivänä hyötyä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Heikki Saxén ja Salla Saxén osuivat naulan kantaan mielipidekirjoituksessaan (HS 25.9.). On hämmentävää, miten esimerkiksi kliinisistä lääketutkimuksista on alettu uutisoida. Niitä muun muassa esitellään keinona saada paranemattomista sairauksista kärsiville potilaille uusia lääkkeitä, joita ei vielä muuten olisi heidän saatavillaan.

Perinteisessä lääketutkimuksessa kuitenkin osa potilaista arvotaan lumelääkkeelle, jolloin hoito ei poikkea parhaasta tunnetusta hoidosta. Toisaalta tutkimuslääkettä saavien osalta ei vielä tiedetä, parantaako tutkimuslääke hoitotuloksia. Suuri osa tutkimuslääkkeistä ei ikinä pääse myyntiin, koska ne ovat joko tehottomia tai aiheuttavat liikaa haittoja. Hyväksytyllä lääkkeellä ja tutkimuslääkkeellä on siis eroa.

Voin suositella kaikkia harkitsemaan lääketutkimukseen osallistumista, mutta suurimman syyn osallistumiseen pitää olla epäitsekäs: halu edistää lääketiedettä ja ajatus, että vaikka potilas ei itse hyötyisi tutkimuksesta, hänen jälkipolvensa voivat siitä jonain päivänä hyötyä.

Potilas itse saa tutkimuksesta etuna henkilökohtaisempaa huomiota ja hyvin perehtyneen hoitohenkilökunnan.

Ihmeitä voi tapahtua. On inhimillistä, että potilas toivoo tutkimuslääkkeen olevan ihmelääke juuri hänelle. On kuitenkin kyseenalaista, jos lääketutkimuksista tiedottamisessa vahvistetaan tätä potilaiden ”salaista toivetta”.

On myös merkille pantavaa, että mielipidekirjoituksen avaus tuli bioetiikan tutkijoilta eikä lääketieteen tutkijoilta itseltään.

Jarno Rutanen

lääketieteen tohtori

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat