Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laidunnus ei ole juuri lisännyt eroosiota

Maantiedettä emme voi muuttaa. Poronhoitolaki ja paliskuntajako ovat sen sijaan asioita, joihin päättäjät voivat vaikuttaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien tiedetoimituksen esimiehen Jukka Ruukin mukaan poro on ympäristölle pahasta (HS Merkintöjä 19.9.). Syyksi hän mainitsi Suomen Lapin poromäärien hallitsemattomasta kasvusta johtuvan ylilaidunnuksen, joka näkyy ilmakuvissakin.

Enontekiön ja Norjan Koutakeinon jäkäläkankaiden välillä onkin huomattava ero, mutta porotiheyksissä (2,5–3,5 poroa neliökilometrillä rajan molemmilla puolilla) eroa ei ole. Tätä tasoa ovat myös Kanadan mannertundran peurakannat ja luonnonvaraisten hirvieläinten tiheydet siellä, missä susia on runsaasti.

Jäkälikössä näkyvä ero ei johdu erisuurista poromääristä vaan Suomen jäkälikköjen ympärivuotisesta laidunnuksesta ja jäkälien herkkyydestä kesäaikaiselle tallomiselle. Jäkälikön talloutuminen lisää poronhoidon kustannuksia ja vaikuttaa poronlihan imagoon puhtaana luonnontuotteena. Eroosiota se ei kuitenkaan aiheuta: alueen eroosio on ikivanhaa, eikä se ole merkittävästi lisääntynyt laidunnuksen vuoksi.

Poron tai peuran voimakas vaikutus kasvillisuuteen kuuluu tunturien luonnontilaan. Näin on myös Kanadassa. Luonnossa peurat kuitenkin siirtyivät kesäksi jäkäliköiltä heinä- ja ruohovaltaisille kesälaitumille. Näin oli laita myös saamelaisessa poronhoidossa ja on edelleen Ruotsissa ja Norjassa.

Suomen paliskuntarakennetta ei kuitenkaan suunniteltu porotalouden ekologisten reunaehtojen mukaiseksi, eikä paliskunnilla ole keinoja pakottaa jäseniään noudattamaan laidunkiertoa. Syyttelyn sijasta voisimme keskittyä poronhoidon rakenteellisten ongelmien ratkaisemiseen. Maantiedettä emme voi muuttaa. Poronhoitolaki ja paliskuntajako ovat sen sijaan asioita, joihin päättäjät voivat vaikuttaa. Tasapainoisempia kokonaisuuksia voisi luoda myös vaihtamalla laitumia naapurimaiden kanssa. Kannattaa muistaa, että juuri nyt poroa todella tarvitaan: vain laidunnus pystyy pitämään tunturit puuttomina lämpenevässäkin ilmastossa.

Lauri Oksanen

kasviekologian emeritusprofessori Turun yliopisto

pohjoisen ekologian professori Tromssan yliopisto –

Norjan arktinen yliopisto

Bruce Forbes

globaalimuutoksen tutkimusprofessori

Arktinen Keskus, Lapin yliopisto

Jouko Kumpula

erikoistutkija, Luonnonvarakeskus

Timo Kumpula

maantieteen apulaisprofessori Itä-Suomen yliopisto

Jukka Käyhkö

maantieteen professori, Turun yliopisto

Sari Stark

vanhempi tutkija, Arktinen keskus, Lapin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat