Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykän käyttöön voidaan puuttua välitunnillakin

Yksittäistapauksissa mobiililaitteiden käyttöön voidaan puuttua, jos laitetta käytetään esimerkiksi kiusaamis- tai häiritsemistarkoituksessa, kirjoittaa Opetushallituksen lakimies Laura Francke.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kännykän ja muiden mobiililaitteiden käyttö kouluissa on herättänyt keskustelua. Myös Opetushallituksen keväällä järjestyssääntöjen laatimisesta annettua ohjetta on kritisoitu. Erityisesti mobiililaitteiden käyttö välitunnilla jakaa mielipiteitä.

Opetushallituksen julkaisemissa järjestyssääntöjen laatimisesta annetussa ohjeessa todetaan, ettei mobiililaitteiden käyttöä voida kokonaan kieltää välitunneilla tai muina aikoina, jolloin opetusta ei anneta.

Yksittäistapauksissa voidaan kuitenkin puuttua mobiililaitteiden käyttöön myös välitunneilla, jos laitetta käytetään esimerkiksi kiusaamis- tai häiritsemistarkoituksessa.

Henkilötietolaki puolestaan kieltää toisesta henkilöstä, kuten toisesta oppilaasta ja koulun henkilökuntaan kuuluvasta, otetun valokuvan ja videon julkaisemisen esimerkiksi netissä ilman tämän suostumusta, jos toinen henkilö on tunnistettavissa kuvasta.

Järjestyssääntöohjeet perustuvat voimassa olevaan lainsäädäntöön ja ylimpien laillisuusvalvojien ratkaisuihin. Opetuksen järjestäjät laativat itse järjestyssääntönsä.

Uudet opetussuunnitelmat korostavat myös liikunnan tärkeyttä koulussa. Liikunnan tuntimäärää on lisätty perusopetuksen tuntijaossa. Liikuntaa järjestetään yhä enemmän koulupäivän aikana myös muiden oppiaineiden tunneilla, ja erilaista ohjattua liikuntatoimintaa välitunneilla.

Koulu voi ohjeistaa, että kännykät tulee jättää pois liikunnan ajaksi niiden vahingoittumisen välttämiseksi.

Opetushallitus pyrkii kehittämään ja levittämään koulujen käyttöön hyviä toimintamalleja kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käytöstä. Toimintamalleissa pyritään ottamaan huomioon niin oppilaiden oikeudet ja velvollisuudet kuin koulujen ja opettajienkin mahdollisuudet työrauhan ja viihtyisyyden turvaamiseen.

Laura Francke

lakimies, Opetushallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat