Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraava Alvar Aalto voi olla palveluiden muotoilija

Monet elämäämme määrittävät prosessit on luotu palvelemaan ennen muutosaaltoa vallinnutta maailmaa. Ne kaipaavat nyt uudistusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Veera Luoma-aho pohti kolumnissaan (HS Sunnuntai 18.9.) sitä, miten muotoilijat ovat kyllästyneet tavaraan ja ryhtyneet pelastamaan maailmaa.

Muotoilun kenttä on toden totta viime vuosina laajentunut huimasti. Se ei niinkään johdu kirjoituksessa mainitusta muotoilijoiden identiteettikriisistä, vaan paljon laajemmasta yhteiskunnallisesta muutoksesta.

Elämme aikaa, jossa monet yhteiskunnalliset rakenteet ovat murtumassa. Syyt siihen tulevat monelta rintamalta. Osaltaan muutosta aiheuttavat nopeat teknologiset edistysaskeleet, globalisoituminen ja sukupolvien välisten erojen suureneminen. Osaltaan taustalla on se, millaisina toimijoina olemme alkaneet nähdä itsemme näiden muutosten seurauksena.

Monet elämäämme määrittävät prosessit on luotu palvelemaan ennen muutosaaltoa vallinnutta maailmaa. Ne kaipaavat nyt uudistusta.

Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu ovat nousseet pinnalle, koska työkalut palveluyhteiskunnan kompleksisten haasteiden käsittelyyn ovat löytyneet nimenomaan muotoilun alalta. Ihmislähtöinen muotoiluajattelu haastaa vanhat, prosessilähtöiset ratkaisumallit: työpajojen avulla pystytään osallistamaan erilaiset sidosryhmät muutokseen ja tiedon visualisoinnilla voidaan selkeyttää monimutkaisia asioita sekä kuvitella vaihtoehtoisia todellisuuksia.

Muotoiluajattelun voima nähtiin myös Helsinki Design Weekin aikana, jossa ei pelkästään myyty tavaraa, vaan myös haettiin ratkaisua visaiseen yhteiskunnalliseen ongelmaan – akateemiseen työttömyyteen.

Kaksipäiväsen työpajan aikana korkeasti koulutetut työttömät ottivat palvelumuotoilun työkalut käyttöön luodakseen itselleen unelmiensa työpaikan. Samaa luovaa ongelmanratkaisua voidaan soveltaa vaikkapa asiakaskeskeiseen terveydenhuoltoon, itseohjautuvaan autokyytiin tai syrjäytymisen ehkäisemiseen – kenties nämä tunnetaan tulevaisuudessa tunnuksesta Design from Finland.

Zeynep Falay von Flittner

johtava palvelumuotoilija

Ida Rainio

senior palvelumuotoilija

palvelumuotoilutoimisto Hellon

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat