Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan sosiaalityöntekijät uupuvat työtaakkansa alla – lastensuojelun asiakkaat joutuvat odottamaan ensitapaamista jopa kuukauden

”Olen urani aikana nähnyt, kuinka Vantaan lastensuojelu on romahtanut.”

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Aikoinaan oli sanonta: ”Virta vie Vantaalle.” Nyt sanonnan voisi kääntää Vantaan lastensuojelun osalta: ”Vikkelästi veks Vantaalta.”

Olen yksi harvoista muodollisesti pätevistä sosiaalityöntekijöistä Vantaan kaupungin lastensuojelussa. Lastensuojelussa olen toiminut kauan ja nähnyt urani aikana, kuinka Vantaan lastensuojelu on romahtanut.

Lastensuojelun asiakkaat joutuvat odottamaan Vantaalla jopa kuukauden ensitapaamista sosiaalityöntekijän kanssa, joka todennäköisesti ei ole muodollisesti kelpoinen.

Kuukauden aikana perheen, lapsen tai nuoren tilanne on voinut muuttua kaoottiseksi. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää alaikäisen asiakkaan kiireellinen sijoitus. Auttaako tässä tilanteessa nuoren kiireellinen sijoitus laitokseen, jossa voi olla aggressiivisia ja psyykkisesti vaurioituneita muita nuoria?

Pahimmillaan nuori mallintaa muiden laitokseen sijoitettujen ongelmallisten nuorten toimintaa ja voi ajautua entistä raadollisempaan elämään. Yhden nuoren sijoitusvuorokausi maksaa noin 400 euroa. Summan maksavat vantaalaiset veronmaksajat.

Toki Vantaalla on panostettu lastensuojelun avohuollon tukitoimiin, kuten perhetyöhön. Onko perhetyö kuitenkaan järkevää väkivaltaiselle, koulua käymättömälle, päihteisiin ja rikolliseen elämäntyyliin sekaantuvalle nuorelle, joka myös ilmoittaa olevansa haluton osallistumaan perhetyöhön?

Vantaan lastensuojelussa työmäärät, työntekijöiden vaihtuvuus ja sairauspoissaolot ovat massiivisia. Johtavat sosiaalityöntekijät ovat valtavan työpaineen alla ja voimattomia muuttamaan tilannetta, josta myös kaupunginjohto on tietoinen.

Vantaa nosti lastensuojelun sosiaalityöntekijän palkan 3 200 euroon kuukaudessa. Palkka on kuitenkin naurettava, kun ottaa huomioon sosiaalityöntekijän akateemisen koulutuksen, työmäärän ja naapurikuntien palkkatason.

Mikä tilanne onkaan ensi vuoden maaliskuun alussa, kun niin sanotut epäpätevät sosiaalityöntekijät eivät enää saa jatkaa viroissaan?

Vastaan: päteville sosiaalityöntekijöille tilanne on hirvittävä, ja viimeisetkin muodollisesti pätevät sosiaalityöntekijät uupuvat ja lähtevät pois, ellei Vantaa pikaisesti herää horroksestaan. Todellinen uhka on, että vantaalaiset eivät enää saa lastensuojelun palveluita lain asettamassa aikarajassa edes siinä määrin kuin nyt.

Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat