Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisten köyhyys on usein elinikäistä

Sosiaali- ja terveysministeriön budjettiesityksen indeksijäädytykset ja leikkaukset ovat räikeässä ristiriidassa YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen kanssa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marianna Ohtonen toi esiin erinomaisin esimerkein (HS Mielipide 25.9.) vammaisten ihmisten yhä syvenevän köyhyyskierteen. Pelkästään jo köyhyys itsessään on moniulotteinen asia, jossa puhutaan usein rahanpuutteesta ja sen mukanaan tuomista sosiaalisen toimintakyvyn rajoittuneisuudesta sekä yhteiskunnallisesta syrjäytymisestä.

Kun köyhyyteen liittyy vielä vammaisuus, sosiaali- ja terveysministeriön budjettiesityksen indeksijäädytykset ja leikkaukset ovat räikeässä ristiriidassa YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen kanssa, jonka Suomi ratifioi kesäkuussa.

Sopimuksen 28. artikla koskee riittävää elintasoa ja sosiaaliturvaa. Siinä edellytetään Suomen valtiolta sellaisia toimia, jotka turvaavat vammaisille henkilöille heidän vammaisuudesta aiheutuvat kulut. Hallituksen nykyisellä politiikalla vammaisten taloudellinen ahdinko ja yhteiskunnallinen syrjäytyneisyys kuitenkin vain lisääntyvät ja monien jo ennestään heikossa asemassa olevien vammaisten tilanne huononee entisestään.

Palkkatyöstäkään ei tässä tilanteessa oikein ole apua, koska monet vammaiset eivät milloinkaan työllisty vaan joutuvat elämään koko aikuisikänsä takuueläkkeellä. Takuueläkkeen bruttotulo on 9 202,20 euroa vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vammaiset ihmiset elävät elinikäisessä köyhyydessä.

Vammaisten ihmisten yksilölliset ongelmat tulisi tunnistaa yhteiskunnallisiksi, reagointia vaativiksi ongelmiksi ja antaa myös vammaisille mahdollisuus hyvään elämään.

Jan Johansson

valtiotieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat