Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen oppilashuollosta on muokattava toimiva kokonaisuus

Ei ole mitenkään itsestään selvää, että oppilashuolto toimii parhaiten, jos koulukuraattori ja psykologi ovat hallinnollisesti eri lokerossa kuin kouluterveydenhoitaja ja lääkäri.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sortui asiavirheisiin ja perusteettomaan lobbaukseen kannanotossaan oppilashuollon määrittämisestä osaksi sivistystoimea (HS Mielipide 27.9.). Erikoisinta Kurttilan kirjoituksessa oli, että hän ei puolustanut heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria. Lisäksi hän unohtaa koulu- ja opiskeluterveydenhuollon (eli terveydenhoitajan ja lääkärin) olevan osa oppilas- ja opiskelijahuoltoa.

Suomen ensimmäinen koululääkäri, Max Oker-Blom, valittiin tehtäväänsä vuonna 1905. Alkuajoista asti kouluterveydenhuolto on osallistunut oppilaiden hyvinvointia ja oppimista edistävään työhön. Kun Oker-Blom havaitsi valtaosan lapsista olevan aliravittuja, kaikissa Helsingin kansakouluissa alettiin tarjota kouluruokaa vuosina 1913–1914. Oppilashuollon historia on siis 60 vuotta pidempi kuin Kurttila esittää.

Kuten Kurttila mainitsi, yhteisöllisen oppilashuollon lisääntyminen on myönteinen muutos, joka voi onnistuessaan vähentää muun muassa kiusaamista.

Silti ei ole mitenkään itsestään selvää, että oppilashuolto toimii parhaiten, jos koulukuraattori ja psykologi ovat hallinnollisesti eri lokerossa kuin kouluterveydenhoitaja ja lääkäri, tai että maakuntatasoinen oppilashuolto lisäisi päällekkäisiä palveluita. Ei ole myöskään odotettavissa, että hallinnollisen uudistuksen myötä kouluissa tähän asti työskennelleet oppilashuollon ammattilaiset vaihtuisivat tyystin toisiin, ”koulun ulkopuolisiin”. Erilaisten mutu-tuntemusten sijasta oppilashuollonkin tulisi perustua näyttöön ja tutkittuun tietoon.

Oppilashuollon toimivuus kokonaisuutena on koulu- ja kuntakohtaista, ja varhaisen tuen saaminen on liian sattumanvaraista. Etsivän nuorisotyön, haasteellisten huostaanottojen ja nuorison työkyvyttömyyden lisääntyessä voidaan perustellusti kysyä, toimiiko oppilashuolto kunnan opetusviraston alaisuudessa optimaalisella tavalla. Edistäisikö oppilashuollon ammattilaisten yhdistäminen samaan hallinnolliseen yksikköön muiden sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten avunsaantia?

Silja Kosola

lääketieteen tohtori,

nuorisolääkäri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat