Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikea diagnoosi ohjaa oikeaan tukeen

Vaikka perustasolla pyritään mahdollisimman varhain löytämään ne lapset, jotka tarvitsevat kehityksen tukitoimia, koulussa on oppilaita, jotka eivät pysy mukana ja tarvitsisivat apua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila toi esiin (HS Mielipide 27.9.) tärkeän aiheen, koulujen oppilashuollon. Hän on huolissaan, että sote-uudistuksen myötä koulupsykologeja ja -kuraattoreita on esitetty siirrettäväksi kunnista maakuntien vastuulle. Tuolloin painopiste voisi siirtyä kohti pelkkää yksittäisten oppilaiden kanssa tehtävää potilastyötä yhteisöllisyyden kustannuksella.

Vaikka perustasolla pyritään mahdollisimman varhain löytämään ne lapset, jotka tarvitsevat kehityksen tukitoimia, koulussa on oppilaita, jotka eivät pysy mukana ja tarvitsisivat apua. Yksittäinen oppilas saattaa kuitenkin joutua odottamaan psykologin tutkimusta jopa vuoden tai jäädä kokonaan ilman. Työn painottuminen yhteisölliseen työhön voi johtaa yksittäisten oppilaiden syrjäytymiseen.

Lapsen ja nuoren kehityksen häiriöiden diagnostiikka vaatii moniammatillista selvittelyä. Psykologin tutkimus on siinä oleellinen. Käyttäytymishäiriöiden, alhaisen koulumotivaation ja heikon koulumenestyksen taustalla voi olla erilaisia oppimiseen vaikuttavia häiriöitä – esimerkiksi kielellisiä erityisvaikeuksia, autismikirjon häiriöitä, tarkkaavaisuushäiriöitä ja kehitysvammaisuutta. Nämä tulee löytää viimeistään peruskoulun aikana, jotta opetukselliset sekä muut tukitoimet suunnataan oikein ja nuori ohjataan oikeaan jatkokoulutukseen.

Lapsen ja nuoren kuntoutuminen on kehityksen tukitoimien kokonaisuus. Kun ongelmat ovat pieniä, lapsen lähellä tapahtuvat tukitoimet eivät vaadi diagnooseja. Ongelmien kasvaessa on äärimmäisen tärkeää selvittää, mistä oikeasti on kyse.

Koska lapsen ja nuoren kehityksen tukeminen on kokonaisuus ja jatkumo, sote-yhteistyö sivistystoimen kanssa on välttämätöntä. Moniammatillinen lastenneurologinen kuntoutuksen suunnittelu ja toteutus tulisi kaikissa maakunnissa yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi tai koordinoida keskitetysti lapsen ja perheen tarpeista lähtien saumattomasti varhaiskasvatuksen ja koulutoimen kanssa.

Hanna Suhonen-Polvi

lääketieteen tohtori

lastenneurologi, Turun kaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat