Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden tuomioistuimen mallissa painopiste siirtyisi vihdoin alioikeuteen

Jokaisessa maakunnassa sekä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla olisi vähintään yksi koko maassa toimivaltaisen käräjäoikeuden toimipiste.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien sivuilla on kuluvan syksyn aikana keskusteltu tuomioistuinten rakenteesta.

Kaksi tuomioistuinta – alioikeus ja ylioikeus – koko maassa riittää. Tämä voidaan toteuttaa siten, että jokaisessa maakunnassa sekä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on vähintään yksi koko maassa toimivaltaisen käräjäoikeuden toimipiste (alueellinen osaamiskeskus). Niissä työskentelee tuomareita, jotka ovat erikoistuneet rikos-, riita- tai hallinto-oikeusasioihin. He ratkaisevat omalla alueellaan kaikki tavanomaiset asiat.

Poikkeuksellisen laajojen asioiden ratkaisemiseen alueellinen toimipiste saa lisää resursseja muista toimipisteistä. Kaikilla tuomareilla on toimivalta koko maassa. Tällä on merkitystä erityisesti pienten maakuntien, kuten Kainuun tai Keski-Pohjanmaan, toimipisteille selvitä isoista jutuista.

Määrättyihin asioihin tai asiaryhmiin erikoistuneet tuomarit ratkaisevat harvinaiset tai muuten erityistä osaamista vaativat asiat. Asianosaisten ei tarvitse matkustaa sen enempää kuin nykyäänkään, vaan tuomarit matkustavat. Jos asiassa ei tarvita suullista käsittelyä, se voidaan ratkaista missä toimipisteessä tahansa.

Ratkaisujen laatu ja käsittelyajat ovat yhtä hyviä koko maassa. Vihdoinkin toteutuu vaatimus siitä, että lainkäytön painopisteen tulee olla alioikeudessa. Mihin tämän jälkeen tarvitaan hovioikeuksia?

Ylioikeus ratkaisee ne asiat, jotka saavat jatkokäsittelyluvan. Näyttöratkaisuista ei saa valittaa. Ennakkopäätösperusteella myönnettyihin lupiin perustuvat valitukset ohjataan ylioikeuden ennakkopäätösosastolle. Sen ratkaisuilla ohjataan lainkäyttöä ja sen yhdenmukaisuutta.

Markku Arponen

hovioikeuden presidentti,

eläkkeellä, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat