Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoli alkoholilain uudistuksesta on ylimitoitettu

Alkoholin saatavuuden lisääminen ei aina kasvata kulutusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eläköitynyt tutkija, dosentti Peter Eriksson vertasi (HS Kotimaa 29.9.) alkoholilain uudistusta viime vuosikymmenellä toteutettuun veronalennukseen. Tuolloin veronkevennys kohdennettiin väkeviin alkoholijuomiin. Väkevien myynti kasvoikin jopa 20 prosenttia.

Vertailu ei ole mielekäs: alkoholiveroa ei nyt lasketa eikä väkeviä suosivaa alkoholipolitiikkaa tehdä. Uudistuksessa ei myöskään pönkitetä valtion viinamonopolia, mikä jo sinällään on raikas tuulahdus uudesta ajasta.

Alko on ollut huolissaan väkevien ja viinien vähentyvästä myynnistä, kun 0,8 prosenttiyksikköä vahvempi olut ja lonkero siirtyvät ruokakauppaan. Alkoholinkulutus tulee Alkon mukaan siis siirtymään miedompiin juomiin.

Saatavuuden lisääminen ei aina kasvata kulutusta. Tanskassa vapautettiin mainontaa ja purettiin markkinoita jäykistävä tarjouspakkokäytäntö. Silti alkoholin kulutus jatkoi laskuaan. Tanskassa myös olutverotusta laskettiin, ja kulutus siirtyi odotetusti rajakaupasta kotimarkkinoille.

Uusi liikeaikalaki toi vuoden alusta lähtien lisätunteja myös ruokakauppojen juomamyyntiin. Tästä huolimatta lonkeron, siiderin ja oluen myynti laski.

Nuorten alkoholin kulutuksen lasku on jo megatrendi. Kulutuksen lasku on ollut nähtävissä koko 2000-luvun. Edes mainittu alkoholiveron lasku ei katkaissut kehitystä. Valmiit juomasekoitukset ovat jo ruokakappojen hyllyillä – tosin viinipohjaisina. Norjassa on Suomen kaltainen viinamonopoli, mutta valmistustapa ei ratkaise myyntikanavaa. Nuorten alkoholin käyttö on myös Norjassa vähentynyt.

Kulutetusta nelosoluesta kaksi kolmasosaa on hankittu ulkomailta – pääasiassa Virosta. Pellervon taloustutkimus on arvioinut, että kilpailun lisääminen kotimarkkinoilla vähentää oluen matkustajatuontia puolella ja lisää valtion verotuloja noin 50 miljoonalla eurolla.

Uudistuksen linjaukset on tehty jo toukokuussa. Edelleenkään esitystä ei ole viety eduskuntaan. Eikö asioita pitänyt ratkoa eikä loputtomiin vatuloida?

Elina Ussa

toimitusjohtaja, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat