Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Belgialaiset eivät ole moksiskaan, jos heidän kodeissaan haisee home

Olisi mielenkiintoista tietää, ovatko jotkin homeet kokonaan vaarattomia tai vaarattomampia kuin toiset.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olli Riste kertoi (HS Mielipide 29.9.) homeesta ja kosteudesta saksalaisissa kellareissa ja rapuissa. Minulla on samanlaisia kokemuksia omakoti- ja rivitaloista Belgiassa.

Etenkin komeroissa ja keittiökaapeissa kosteus ja vähintään homeen haju olivat ”normaalia”, eivätkä belgialaiset tuntuneet olevan moksiskaan tästä ilmiöstä. Voimakkaanhajuinen Javel-valkaisuneste veteen sekoitettuna oli kovassa käytössä – ehkä juuri homeen kurissa pitämiseksi?

Minkään olohuoneen ilmankosteusmittarin en koskaan muista osoittaneen alle 65:tä prosenttia – en kylminäkään vuodenaikoina, jolloin lämmitystä pidettiin ainakin osittain päällä juuri olohuoneissa muttei välttämättä makuuhuoneissa. Belgialaiset nukkuvat mielellään suomalaisittain katsoen todella viileissä makuuhuoneissa, vaikkakin paksujen vällyjen alla. Heitä huvitti, että kylmistä Pohjoismaista tulleet hankkivat pattereita makuuhuoneisiinsa.

Viimeistään elokuun lopussa omakotitalon olohuoneen massiivisista tammikalusteista sai pyyhkiä homeläikkiä, jos taloa ei ollut lämmitetty koko kesänä. Naapurissa kyläillessä herkkänenäiset arvasivat jo eteisen hajusta, säästivätkö asukkaat lämmityskuluissa. Kellarit olivat yleisesti kosteita, ja joissakin taloissa pidettiin vakituisesti pumppusysteemiä letkuineen pitempien sadejaksojen varalle. Silloin kellareihin valui joillakin seuduilla vettä säännöllisesti.

Olisi mielenkiintoista tietää, ovatko jotkin homeet kokonaan vaarattomia tai vaarattomampia kuin toiset, ja kuinka niitä voisi tunnistaa. Onko sisäilman jatkuva liiallinen kosteus vahingollista terveydelle?

Katri Ketonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat