Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maaseutu ei ole perässä vedettävä kivireki

Hajautetun Suomen malli hyödyttää kaikkia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ympäristö- ja maatalousministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) haastattelu sekä toimittaja Jarno Hartikaisen tekemä analyysi herättivät (HS Kotimaa 24.9.). Jutussa esitettiin Suomen talouskasvun lääkkeeksi, että yhä suurempi osa ihmisistä asuisi kaupungeissa.

Mielestäni Suomi voi olla hyvä esimerkki siitä, miten kaupungistuminen ja elinvoimainen maaseutu ovat yhtä aikaa läsnä. Näen tulevaisuuden yhteiskuntamme moni-ilmeisenä, monikeskuksisena, verkottuneena ja älykkäänä.

Maaseutu ei ole vain perässä vedettävä kivireki. Pääkaupunkiseudulla sijaitsevat metsäteollisuuden pääkonttorit, joiden työpaikat ovat syntyneet maaseudun metsävarojen ansiosta.

Itä- ja Pohjois-Suomen padotuissa joissa vesivoimalaitokset jauhavat energiaa kaikille ja työllistävät myös pääkaupunkiseudun asukkaita.

Suomen teollisuudesta 80 prosenttia sijaitsee pääkaupunkiseudun ulkopuolella, syinä raaka-ainevarannot, logistiikka, paikallinen osaaminen ja kustannustehokkuus.

Maataloutta tuetaan julkisin varoin muun muassa sen vuoksi, että ruuan hinta kuluttajalle olisi edullisempi. Koko ruokaketju työllistää noin 300 000 ihmistä, yli kymmenen prosenttia maamme työllisistä.

Hajautetun Suomen malli hyödyttää kaikkia. Tässä mallissa maaseudulla sijaitsevat luonnonvarat ja virkistysympäristö jalostetaan kotimaiseen kulutukseen ja vientiin.

Luomme kilpailukykyisiä ja kestäviä biotalouden ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin synnyttäen sekä kotimaahan että kansainvälisille markkinoille uutta liiketoimintaa.

Kun työpaikkoja on koko Suomessa, muuttoliike pääkaupunkiseudulle on hallitumpaa. Asuntojen hinnat ja vuokrataso pysyvät kohtuullisina. Samaan aikaan maaseudulla sijaitsevien kiinteistöjen hinnat eivät romahda.

Epävarmuuden ja levottomuuksien lisääntyessä maailmalla me suomalaiset pystymme huolehtimaan huoltovarmuudestamme. Hajautettu malli ottaa Suomen voimavarat käyttöön fiksusti, kasvattaa vientiä ja tuottaa hyvinvointia kaikille suomalaisille.

Tytti Määttä

puheenjohtaja, Harvaan asutun maaseudun teemaverkosto

kunnanjohtaja, Vaala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat