Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset museot saavat tasokkaita teoslainoja

Tilanne on hyvä jo nyt, mutta tilaa on paitsi laajentamiselle myös riman asettamiselle vielä korkeammalle. Tästä syystä Guggenheimin museo olisi mitä tervetullein lisä jo nyt toimivien museoiden joukkoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Perttu Rytsölä arveli mielipidekirjoituksessaan (HS 28.9.), etteivät kansainväliset teoslainat liiku helposti Suomen suuntaan. Guggenheimin museoon ne kuitenkin hänen mukaansa liikkuisivat. Nyt on hyvä hetki katsoa, miltä tilanne näyttää Kansallisgallerian museoista katsottuna.

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kuluva näyttelyvuosi on poikkeuksellisen kansainvälinen. Alkuvuonna Ateneum esitti Auguste Rodinin veistoksia ja japonismin vaikutusta pohjoismaiseen taiteeseen. Kesällä avattiin amerikkalaisen Alice Neelin näyttely, ja pian vuorossa on Pohjoismaiden suurin Amedeo Modigliani -näyttely.

Kiasmassa on tänä vuonna esitetty korealaisen Choi Jeong Hwan ja brasilialaisen Ernesto Neton näyttelyt.

Seuraavaksi avataan yhden kenties merkittävimmän nykytaiteilijan Mona Hatoumin teoksia laajasti esittelevä kokonaisuus, joka on yhteistuotanto Pompidou-keskuksen ja Tate Modernin kanssa. Sinebrychoffin taidemuseossa on puolestaan juhlittu poikkeuksellisen hienoa yksityisen keräilijän Tiepolo-kokoelmaa.

Yhteistyökumppanimme ja teosten lainaajat ovat kaikki maailman merkittävimpiä kuvataidetoimijoita, joista mainittakoon esimerkiksi MoMa, Pompidou-keskus ja Van Gogh -museo.

Tuottamamme näyttelyt vuorostaan liikkuvat laajasti: yksinomaan ensi vuonna näyttelyitämme esitetään kahdeksassa maassa Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Helsinki on jo näillä eväillä isosti liikkeellä, mutta hyvät uutiset eivät lopu tähän. Samalla hyvällä sykkeellä toimitaan sisarorganisaatioissamme. Taidehallin Niki de Saint Phalle ja Helsingin taidemuseossa (HAM) pian avautuva Kusama-näyttely ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Inspiroiva tarjonta saa ihmiset liikkeelle. Tilanne on hyvä jo nyt, mutta tilaa on paitsi laajentamiselle myös riman asettamiselle vielä korkeammalle. Tästä syystä Guggenheimin museo olisi mitä tervetullein lisä jo nyt toimivien museoiden joukkoon.

Kävijöistä tiedämme jo melkoisesti, mutta tilastot voivat tarjota myös yllätyksiä. Helsinki pärjää kuvataidekaupunkina hyvin. Näyttelyissä käydään ja niistä nautitaan. Mutta tiesimmekö sitä, että suhteutettuna asukas- ja matkailijamääriin lukumme ovat parempia kuin esimerkiksi Musée d’Orsayssa Pariisissa?

Tämä käy ilmi juuri valmistuneesta Kansallisgallerian in house -selvityksestä, jossa on vertailtu suurimpien kuvataidekaupunkien näyttelyiden kävijämääriä.

Risto Ruohonen

pääjohtaja, Kansallisgalleria

Susanna Pettersson

museonjohtaja, Ateneumin taidemuseo

Leevi Haapala

museonjohtaja, Nykytaiteen museo Kiasma

Kirsi Eskelinen

museonjohtaja, Sinebrychoffin taidemuseo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat