Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohtuullinen laidunnus on eduksi Mallan luonnonpuistolle

Osa uhanalaisista kasveista katoaisi ilman laidunnusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tiedesivuilla (HS 28.9.) käsiteltiin Mallan luonnonpuiston ylilaidunnusongelmaa. Porolaidunnus on ollut puistossa asetuksella kiellettyä, mutta porot pääsevät puistoon säännöllisesti, koska kulkuesteitä ei ole.

Metsäntutkimuslaitos teki jo kymmenen vuotta sitten esityksen ympäristöministeriölle Mallan porolaidunnusongelman ratkaisuksi. Esitys perustui puistossa tehtyihin monitieteisiin tutkimuksiin sekä professori Lauri Oksasen (TY) tekemiin kasviekologisiin tutkimuksiin Skandeilla.

Puiston sulkeminen laidunnukselta ei nykyisen ekologisen tutkimustiedon perusteella ole mielekästä puiston kasviyhteisöjen monimuotoisuuden kannalta.

Nykyisin ymmärrys laidunnuksen luonnonsuojelullisesta ja ympäristönhoidollisesta merkityksestä on lisääntynyt. Kohtuullinen laidunnus edistää kasvien kilpailussa heikommalle jäävien lajien säilymistä ja edistää siten luonnon monimuotoisuutta.

Mallalla on uhanalaisia tunturikasveja. Porottomuus johtaisi Mallan kasviyhteisöjen yksipuolistumiseen, koska porot pitävät uhanalaisten kasvien kilpailijat kurissa. Osa uhanalaisista kasveista katoaisi ilman laidunnusta.

Tutkimusten perusteella laidunnus estää myös tundran pöheköitymistä ja metsittymistä ilmaston lämmetessä. Ratkaisuissa tulisikin huomioida puiston ekosysteemien toimivuus.

Metla esitti puiston aitaamista ylilaidunnuksen estämiseksi mutta ehdotti myös luonnonhoidollisen kohtuulaidunnuksen sallimista puistossa puiston kantokyvyn mukaisiksi lasketuilla poromäärillä. Tämä edellyttäisi laidunnuksen kieltävän asetuksen kumoamista ja puistossa olevien tieteellisten kokeiden suojaamista.

Metsähallitus on laatinut Mallan luonnonpuistolle hoitosuunnitelman, jossa ehdotetaan puiston aitaamista. Nyt pitäisi selvittää myös luonnonhoidollisen laidunnuksen mahdollisuus.

Laidunnusratkaisun tueksi tulisi perustaa seurantatutkimus laidunnuksen pitkäaikaisten vaikutusten selvittämiseksi puiston luontotyyppeihin.

Esa Huhta

erikoistutkija, filosofian tohtori

Luonnonvarakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat