Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylilaidunnusongelma koskee Norjaakin

Finnmarkissa arvioidaan olevan tuhansia poroja liikaa, minkä vuoksi viranomaiset ovat vaatineet sakon uhalla poromäärän pienentämistä. Poromääriä on kuitenkin lisätty.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Joukko professoreita ja tutkijoita vähätteli (HS Mielipide 29.9.) porojen ylilaidunnuksen aiheuttamia ongelmia. Keskeisenä perusteluna oli, että Norjan Koutokeinon jäkälälaitumet olisivat paremmassa kunnossa kuin naapurissa olevan Enontekiön laitumet, vaikka porotiheyksissä ei ole eroa.

Poroeroosio näkyy kuitenkin Koutokeinossakin. Viimeisimmän laidunraportin (2014) mukaan Finnmarkin läänin pinta-alasta on jäkälämaita enää neljä prosenttia, kun vielä 30 vuotta sitten luku oli 19 prosenttia. Norjalaiset tutkijat sanovat, ettei poroilla ole ollut koskaan niin vähän ruokaa kuin nyt. He pelkäävät, että Norja on menossa kohti Suomen viitoittamaa tuhon tietä.

Finnmarkissa arvioidaan olevan tuhansia poroja liikaa, minkä vuoksi viranomaiset ovat vaatineet sakon uhalla poromäärän pienentämistä, paikoin jopa 45 prosenttia. Varoituksista huolimatta poromääriä on kuitenkin lisätty. Tämä johtaa porojen nälkäkuolemiin ja on siksi epäeettinen eläintenpitotapa.

Nykyisiä poromääriä ei voida kasvattaa ekologisesti, eettisesti ja ekonomisesti Suomessa eikä Norjassa. Ylilaidunnusongelman vähättely johtaa porotuotteiden imagon tärveltymiseen, mistä aiheutuu suuria taloudellisia ja kulttuurisia vahinkoja.

Professorit jaa tutkijat esittivät ongelman ratkaisuksi muun muassa laitumien vaihtamista naapurimaiden kesken. Vaikka Norjan viranomaiset suostuisivatkin vaihtoon (epärealistista), hankkeen torjuisivat viimeistään norjansaamelaiset poromiehet. Paliskuntien väliset suhteet ovat tulehtuneet ja porokylien riidat sukupolvia syvät.

Kirjoittajien ehdottamaa ja pientä helpotusta tuovaa laidunkiertoakaan ei ole saatu aikaiseksi, vaikka poromiehet olisivat voineet sopia asiasta jo kauan sitten.

Kyse ei ole pelkästään jäkälästä. Ylilaidunnus tuhoaa myös muuta kasvillisuutta ja sen mukana eläimistöä. Porot ovat hyvää vauhtia toteuttamassa professoreiden ja tutkijoiden toiveen muuttaa tunturit puuttomiksi: Ylä-Lapin tunturikoivikot eivät enää uusiudu, kun porot syövät ja tappavat koivunvesat.

Antero Järvinen

johtaja

Kilpisjärven biologinen asema, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat