Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Duaalimalli ei ole syypää korkeakoulutuksen ongelmiin

Kahden pilarin järjestelmä on palvellut laajempaa opiskelijajoukkoa paremmin kuin mikään aikaisempi järjestely.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ilkka Huovio ilmaisi huolensa (HS Mielipide 26.9.) korkeakoululaitoksen tilasta. Huoli on aiheellinen. Kirjoitus vaatii kuitenkin muutaman tarkennuksen.

Huovion mukaan nykyistä duaalijärjestelmää luotaessa 1990-luvulla korkeakoululaitos jaettiin kahtia. Mitään jaettavaa ei kuitenkaan ollut. Pikemminkin yksihaaraista korkeakoululaitosta rikastettiin nostamalla yliopistojen rinnalle ammattikorkeakoulut. Kahden pilarin järjestelmä on sittemmin palvellut laajempaa opiskelijajoukkoa paremmin kuin mikään aikaisempi järjestely.

Huovion mukaan Britanniassa luovuttiin 1990-luvulla lyhyen kokeilun jälkeen ammattikorkeakouluista. Britannian polyteknikit perustettiin jo 1960-luvulla. Mitään kokeilua ei koskaan järjestetty. Polyteknikit lakkautettiin liittämällä ne yliopistoihin hallituksen päätöksellä 1990-luvun alussa. Nykysin Britanniasta on vaikea löytää asiantuntijaa, joka pitäisi päätöstä viisaana.

Korkeakoulutuksen ongelmat eivät johdu duaalimallista. Ammattikorkeakouluista valmistuneet ovat työllistyneet yliopistoista valmistuneita paremmin. Yhtenä selityksenä on käytäntöön suuntautunut opetus, jota työelämän harjoittelujaksot täydentävät.

Ammattikorkeakoulujen opinnäytteitä ei ole syytä suoraan verrata yliopistojen tutkielmiin. Niiden tavoitteena on synnyttää käytännön asiantuntijuutta, jota työn ja työelämän tutkiminen syventää.

Osmo Lampinen

dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat