Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella on velvollisuus osallistua metallien tuotantoon

Kansallisen edun ajamisella ei nykyisessä kaivoskeskustelussa näytä olevan mitään rajoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keskustelua Suomen kaivostoiminnasta käydään aktiivisesti, mutta usein valitettavan kriittiseen sävyyn. Unohdetaan hetkeksi yhden kaivoksen, Talvivaaran, epäonninen taival ja keskitytään tarkastelemaan kaivostoiminnan laajempia moraalisia kysymyksiä.

Meidän suomalaisten elintasoa on aina rakennettu myös muualta kuin Suomesta louhittujen metallien varaan. Tullin tilastojen mukaan kaivosteollisuuden, erityisesti metallirikasteiden, tuonti on yhä arvoltaan noin 15-kertaista vientiin verrattuna. Kovin paljon ei siis ole perusteita väitteille, että jotkut riistäisivät Suomen mineraalivaroja.

Asia onkin todellisuudessa päinvastoin.

Voimme Suomessa ajatella etuoikeutetusti, että kiertotalous riittää kattamaan metallien tarpeemme tai että uusia kaivoksia ei tarvitse ottaa tuotantoon. Globaalisti tilanne on kuitenkin aivan toinen väestön kasvaessa ja miljardien ihmisten kiriessä kiinni meidän jo saavuttamaamme elintasoa.

Kansallisen edun ajamisella ei nykyisessä kaivoskeskustelussa näytä olevan mitään rajoja. Nyt kun oma elintasomme on turvattu ja metalleja tarvitaan kehitysmaiden ihmisten elintason kohottamiseksi, mineraalivaramme ovatkin muuttuneet kansallisomaisuudeksi, johon muut eivät saisi koskea.

Etelä-Afrikan, Kongon, Perun, Chilen, Australian, Kanadan ja Venäjän kansallisomaisuutta tosin olemme käyttäneet ja käytämme ilman mitään tunnontuskia. Haluammeko jatkaa vallalla olevaa siirtomaapolitiikkaa, vai olisiko meidän paremmin ymmärrettävä vastuumme globaalista metallien tuotannosta?

Sillä, mikä taho kaivostoimintaa Suomessa harrastaa, ei lopputuloksen kannalta ole merkitystä. Kaivosyhtiöiden täältä louhimat metallit päätyvät osaksi globaaleja metallimarkkinoita, kuten oikein onkin. Metalleja runsaasti kuluttavana ja jalostavana valtiona meillä on moraalinen velvollisuus hoitaa oma osuutemme maailman raaka-ainehuollosta.

”Ajattele globaalisti – toimi paikallisesti” pätee hyvin myös nykyaikaiseen kaivostoimintaan: louhitaan metalleja globaaleille markkinoille myös Suomessa. Maassamme ei ole meneillään montaa lupaavaa kaivoshanketta. Niiden kategoriseen vastustamiseen ei ole perusteita.

Toimitaan mieluummin yhteistyössä niin, että projekteja toteuttava taho pystyy ne hoitamaan kannattavasti ja ehdottoman ympäristöystävällisesti. Siten maksimoimme kaivostoiminnan paikalliset, kansalliset ja globaalit hyödyt.

Petri T. Peltonen

taloudellisen geologian dosentti

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat