Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alko ei ole Suomen ainoa monopoli – koulukuvayritykset hinaavat hinnat ylös ja takovat riskitöntä voittoa lapsiperheiden kustannuksella

Monopolihinnoittelua todistaa esimerkiksi se, että saman yrityksen päiväkodin kuvat voivat maksaa kaksinkertaisesti koulukuviin verrattuna, kirjoittaa opettaja Markku Laurila HS:n mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Luulitko, että Alko on ainut Suomessa toimiva monopoli? Olet ymmärtänyt väärin.

Käytännössä samanlaista monopoliasemaa käyttävät hyväkseen ne koulukuvauksia tekevät yritykset, jotka yksinoikeudella hoitavat vuodesta toiseen oppilaitosten ja päiväkotien valokuvauksia. Kyseessä on suhdanteista riippumaton, suuria voittoja tahkoava ja lähes riskitön bisnes lapsiperheiden kustannuksella.

Monopolihinnoittelua todistaa esimerkiksi se, että saman yrityksen päiväkodin kuvat voivat maksaa kaksinkertaisesti koulukuviin verrattuna. Ovatko siis päiväkotilapset niin paljon vaativampia kuvattavia? Eivät, vaan koulukuvista monikaan ei enää maksaisi niin törkeää ylihintaa.

Digitaalisten valmiuksien lisääntyessä koulukuvaus voitaisiin hoitaa myös niin, että kuvaus toteutettaisiin täysin sähköisesti, ja jokainen voisi tilata kuvat haluamaltaan toimittajalta – tai jättää tilaamatta ja säilyttää kuvat pelkästään sähköisesti.

Vapailta markkinoilta tilattaessa paperikuvan saa muutamalla kymmenellä sentillä – koulukuvausyritysten hintalappu on jopa kahdeksan euroa. Digitalisaation myötä on tarpeen haastaa vanhoja pinttyneitä rakenteita ja käytänteitä monella eri rintamalla.

Markku Laurila

opettaja, Seinäjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat