Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hus on ollut edelläkävijä hometalosairauden tunnistajana

Hometalosairauden kieltäminen Käypä hoito -suosituksissa on suorastaan pöyristyttävää ja ennenkuulumatonta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (Kotimaa 28.9.), ettei hometalosairautta ole olemassa uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan.

Käypä hoito -suositus ohjaa seuraavat vuodet lääkärikunnan toimintaa sisäilmasairastuneiden ja oireilevien potilaiden hoidossa. Hometalosairauden kieltäminen näinkin tärkeässä suosituksessa on siten suorastaan pöyristyttävää ja ennenkuulumatonta.

Tuon omakohtaisesti esille sen, miten Hus on monien vaikeiden vuosien jälkeen asettanut kaksi Husin alueen silmäklinikan erillistä leikkaussalirakennusta toimintakieltoon sisäilmaselvitysten perusteella.

Meilahden alueen silmäklinikan leikkaussalirakennus asetettiin toimintakieltoon keväällä 2016 ja Lauttasaaren läntisen silmäsairaalan kaihileikkausyksikkö puolestaan syksyllä 2016 pitkäaikaisten, vuosia kestäneiden sisäilmaselvitysten perusteella.

Molemmat toimintayksiköt on todettu kosteusvaurioisiksi rakennuksiksi.

Henkilökunnan sisäilmaan liittyvää pitkäaikaista ja vaikeaa oireilua ja sairastavuutta on tutkittu vuosien ajan muun muassa työterveyshuollossa. Sisäilman ongelmat on pystytty yhdistämään henkilökunnan lisääntyneeseen sairastamiseen sekä sairastumiseen.

Hometalosairaus on olemassa – sitä emme voi kieltää. Hometalosairaustutkijoiden työsarka on tulevat vuodet edelleen mittavien haasteiden edessä.

Sairauden mekanismien selvittäminen on lapsenkengissä. Syy–seuraus-yhteyden kieltäminen ei millään muotoa palvele kenenkään etua; ei potilaiden, lääkärikunnan, rakennuttajien eikä rakentajien.

Ainoa voittaja tässä viivytystaistelussa on homesairausrakennusten ylläpitäjät. Näin virallinen taho voi edelleen hyvällä omallatunnolla kieltäytyä kosteusvauriorakennusten korjauksesta tai korvaamisesta uudella rakennuskannalla.

Näillä näkymin potilaiden oikeusturvaan ei ole tulossa parannuksia. Taakka sairastumisesta, terveyden horjumisesta ja taloudellisesta ahdingosta on yksin sairastuneen vastuulla. Viime kädessä tämä kaikki kiertyy tavallisen veronmaksajan harteille. Työelämän ulkopuolelle jää koulutettua ja alansa osaavaa väkeä. Vastuunkantajia tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Sari Sahanne

anestesiologian erikoislääkäri, hallinnollinen pätevyys, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat