Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmät kivipinnat maalaavat maisemaa

Tulevaisuuden nouseva rakennusmateriaali on kaupungeissakin puu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kylmät kivipinnat ja henkeä ahdistava pöly maalaavat suomalaisen kaupungin maisemaa. Sen kaupunkilainen näkee ja tuntee ympärillään. Kerrostalot, tiet, sillat, meluvallit ja lähes kaikki muutkin kaupunkejamme hallitsevat rakennelmat ovat kovaa betonia ja kiveä. Ei ole ihme, että kansanliikkeet ovat kerääntyneet puolustamaan uhanalaisia kaupunkimetsiään kivisiä kaupunkeja vastaan.

Kiviperäiset materiaalit – betoni, hiekka, sora, tiilet ja graniitti – ovat kaupungeissamme rakentamisen kulmakiviä. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kannetaan rakennustyömaille muihin Pohjoismaihin verrattuna kaksinkertainen määrä epämetallisia mineraaleja. Kaivosten tuottamat metallit tai malmit eivät ole tilastossa mukana. Koko valtava kivisten materiaalien määrä on neitseellisestä maaperästämme kaivettua. Sen louhiminen ja kuljettaminen eivät tuota muuta kuin päästöjä.

Rakentaminen sinänsä saattaa olla tehokasta, mutta käyttöikänsä päätteeksi betoninen rakennusjäte on kierrätyskelvotonta ja pelkkä kustannus yhteiskunnalle. Betonista rakentaminen on malliesimerkki raskaasta ympäristöä kuluttavasta kertakäyttötaloudesta.

Betoniteollisuus käy puolustustaistelua sammaloituvan rakentamistavan puolesta (HS 29.9.). Kivirakentamisella tulee aina olemaan sijansa. Sitä ei voi korvata rakennusten perustuksissa, silloissa, tunneleissa tai kaikkein raskaimmissa rakennuskohteissa.

Tulevaisuuden nouseva rakennusmateriaali on kaupungeissakin kuitenkin puu. Siinä yhdistyvät kaikki kestävyyden piirteet, jotka betonilta puuttuvat. Se kasvaa kotimaisissa metsissä, toimii tehokkaana hiilinieluna, on ilmanlaadun kannalta ylivoimainen, kevytrakenteinen ja kierrätettävä.

Kotimaassa puurakentaminen synnyttäisi työpaikkoja, mutta varsinaiset menestysmahdollisuudet ovat viennissä. Matka puurakentamisen edelläkävijäksi on pitkä, mutta maailmalla kysyntä kestävälle ja puhtaalle rakennusmuodolle kasvaa.

Puurakentamisen lisääminen on teko ympäristön, kaupunkimaiseman ja kestävän kiertotalouden eteen. Betonirakentaminen on kivi, joka on lakannut vierimästä jo aikoja sitten. Sammal kasvaa sen päällä, mutta niin kasvaa puukin Suomen metsissä. Ja se ei lopu.

Sakari Tuomisto

puheenjohtaja, Keskustanuorten kaupunkipoliittinen työryhmä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat