Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkialan kilpailu huonontaa kuuloa ja pilaa äänenlaadun

Kuulovaurioiden ehkäisy vaatii teknologia- ja kulttuurialan yhteistyötä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin (HS Tiede 26.9. ja Torstai 29.9.) nuorten kuulokekuuntelun vaaroista. Kuulun itse siihen sukupolveen, jolle Torstai-liitteen jutussa haastateltu Kauko Saari äänenpainemittareineen oli festivaaleilla tuttu näky. Valistus toimi minuun.

Nyt 20 vuotta myöhemmin huomaan työssäni äänen parissa selvästi kaikkiin digitaalisen äänen osa-alueisiin liittyvän ilmiön, äänekkyyssodan (Loudness War). Äänekkyyssodalla tarkoitetaan tilannetta, jossa digitaalista ääntä muokataan mahdollisimman voimakkaaksi äänen muiden ominaisuuksien kustannuksella. Tarkoituksena on, että esimerkiksi musiikkikappale erottuu äänekkyydellään muiden joukosta.

Äänekkyyssota vaikuttaa suoraan sisällön laatuun ja nuorten kuuloon.

Tuottajat, jakelu ja toistolaitteet kilpailevat äänekkyydellä jokaisessa jakeluketjun vaiheessa. Palvelujen keskimääräisissä äänekkyyksissä on suuria eroja, eikä EU-lain mukaista maksimitehoa rajoittavaa suositusta käytä kukaan. Tästä syntyy suoraan kuulovaurion riski.

Äänekkyydessä voitiin kilpailla vielä cd-levyjen aikana. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Nyt musiikin suoratoistojakelu antaa mahdollisuuden tasoittaa eri vuosikymmenillä tuotetut teokset siten, että äänenvoimakkuus pysyy samana kappaleesta riippumatta. Tällöin musiikki, jossa äänenvoimakkuus on maksimoitu dynaamisuuden kustannuksella, voi kuulostaakin lattealta.

Kansainvälinen televiestintäliitto ITU on kehittänyt äänen keskiarvomittauksen, jolla voidaan määritellä tuotantostandardit ja jopa säädellä soittimessa korvien voimakkuusaltistusta. Eräs puhelinmallikin päivittyi hiljattain siten, että kuulokkeen sisällä on tähän oletettavasti kykenevä mikrosiru.

Kilpaillulla alalla yksittäisiltä toimijoilta ei voida odottaa pelkkää hyvää tahtoa. Ääniteknikot eivät halua menettää työtään kapinoimalla tuulimyllyjä vastaan. Eräs suoratoistopalvelu on julkisesti vastannut jakeluvoimakkuuden kehityspyyntöihin, että he haluavat soida kovempaa kuin kilpailijansa – siis nuorten korviin jopa vaarallisen kovaa – ja suostuvat muutoksiin vasta kun on pakko. Äänekkyyssodan mahdollisuus onkin poistettava laki- ja jakeluteknisesti. Ratkaisuna ovat sovitteleva yhteistyö läpi alan ja nykyisen laitteiden voimakkuuksille asetetun EU-lainsäädännön uudistaminen.

Tarvitaan terveyden ja ääniteknologian asiantuntijoiden suosituksia, lainsäädäntöä sekä laitevalmistajien, suoratoistopalveluiden, mediatalojen, etujärjestöjen ja levy- ja tuotantoyhtiöiden toimia. Lopuksi vuoroon tulevat myös ääniteknikot ja heidän koulutuksensa.

Nuoren kuuntelijan ei kuulu ottaa koko vastuuta eikä sietää tulevan kulttuuriperintönsä turmelemista alan keinotekoisen kilpailuasetelman takia. Muuten meiltä puuttuvat pian sekä kuulevat korvat että laadukkaasti tuotettu sisältö.

Mikko Lohenoja

äänitarkkailija, Yleisradio Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat