Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa voisi äänestää suoraan edustajiensa ohi

Kelirikkoisten kärrypolkujen aikana jokaisen kansalaisen ei voitu odottaa saapuvan Arkadianmäelle painamaan nappuloita. Digitalisaatio voi kuitenkin muuttaa tilannetta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa ”Kyberhyökkäys vaaleihin?” (HS 2.10.) nostettiin esiin paperilappuvaalien kömpelyys mutta myös digivaaleihin liitetty tietoturvahuoli.

Uhkakuvat on ehdoitta huomioitava kansallisen turvallisuuden edellyttämällä vakavuudella. Sähköisten pankki- ja terveyspalveluiden aikana tietoturvauhkaa on kuitenkin nähdäkseni korostettu liikaa. Se on myös epäuskottava peruste asiassa vitkutteluun.

On aika nähdä poliittinen päätöksentekoprosessi asiana, jolla on yhteys muuttuvaan maailmaan.

Todellinen motiivi tietoturvan liialliseen korostamiseen on vähemmän tunnettu demokratian kriisi – tarkemmin edustuksellisen demokratian kriisi. Kansaahan edustetaan, koska kelirikkoisten kärrypolkujen aikana jokaisen kansalaisen ei voitu odottaa saapuvan Arkadianmäelle painamaan nappuloita. Nykyisin vastaavalle tiedonvaihdolle ei ole teknisiä esteitä. Asia voitaisiin aivan hyvin hoitaa digitaalisesti. Tarvittaessa edustajat astuvat sivuun ja kansa äänestää suoraan edustajiensa ohi. Maailmalla tämä ”demokratia 2.0” -malli on kovassa nosteessa, mutta edistyksellisessä Suomessa asian ympärillä on harmillisen hiljaista. Ymmärrettävästi asian edistäminen ei ole kaikkien toimijoiden asialistalla.

Tulevana vuonna Suomi täyttää sata vuotta. Tuolloin muistellaan menneitä ja suunnitellaan tulevaa.

Historiassaan Suomi on näyttänyt tietä demokratian kehityksessä, mutta ne ajat ovat jo paljolti ohi. Ihanteissaan Suomi on edelleen kärjessä, mutta käytännöissä jäämme jälkeen.

Tulevaisuuden Suomi voisi jälleen, niin valitessaan, olla demokratian edelläkävijämaa. Valintahan on meidän. Tämän keskustelun aika on nyt.

Elias Pajukangas

lääkäri, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat