Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö ohjaa korkeakouluja autonomiaa arvostaen

Tavoitteena on, että vuonna 2025 suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat kansainvälisesti vahvoja ja kilpailukykyisiä toimijoita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksen (HS 27.9.) mukaan korkeakoulut eivät jää odottelemaan, jos valtio ei käytä ohjausvaltaansa.

Valtio ohjaa korkeakouluja lainsäädännöllä, rahoituksella ja informaatio-ohjauksella. Ministeriön ohjaus on strategista ja korkeakoulujen autonomista asemaa arvostavaa.

On välttämätöntä, että korkeakoulut ovat aktiivisia valtakunnallisiin tavoitteisiin ja strategioihinsa pohjautuvassa opetuksen, tutkimuksen, tki-toiminnan ja muun toimintansa laadun ja vaikuttavuuden kehittämisessä. Ministeriö edellyttää korkeakouluilta strategista kykyä arvioida kehitystä ja asemoida itsensä osana kansainvälistä toimintakenttää.

Ministeriö seuraa aktiivisesti korkeakoulujen tulossopimuksissa sovittujen tavoitteiden saavuttamista. Tärkeitä kannustusvälineitä ovat muun muassa strateginen rahoitus, kärkihankerahoitus ja yliopistojen profiloitumista tukeva rahoitus.

Tavoitteena on, että vuonna 2025 suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat kansainvälisesti vahvoja ja kilpailukykyisiä toimijoita. Korkeakoululaitos muodostuu korkeatasoisista, vahvuusalueilleen profiloituneista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Näiden osaaminen täydentää toisiaan siten, että yhteiskunnan ja työelämän erilaisiin tarpeisiin vastataan.

Korkeakoulujen toiminnassa korostuvat sivistystehtävä, yhteiskuntavastuu ja vaikuttavuus, kestävän kehityksen periaatteet, eettinen toimintatapa sekä hyvän tieteellisen käytännön noudattaminen. Laatua on vahvistettu kansainvälistymällä, digitalisaatiota hyödyntämällä sekä toimintaa modernisoimalla. Opintopolkuja on joustavoitettu, tieto on avointa ja infrastruktuurit yhteiskäytössä.

Suomeen muodostuu tutkimuksen huipulla toimivia yliopistoja, ja kaikissa yliopistoissa on kansainväliselle tasolle yltäviä tutkimusaloja. Ammattikorkeakoulujen soveltava tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta tukee entistä vahvemmin koulutusta ja luo edellytyksiä pk-yritysten sekä yksityisen ja julkisen sektorin palvelujen uudistumiselle.

Helsingin Sanomat viittasi julkisuudessa esitettyyn näkemykseen, jonka mukaan ”korkeakoululaitosta muokataan uusiksi hajautetusti ilman valtiollista ohjausta” ja ”siinä sivussa duaalimalli rapautuu”. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteistyössä kuten muissakin vastaavissa yhteistyöhankkeissa yliopiston päätöksenteko toteutuu sitä ohjaavan yliopistolain puitteissa. Vastaavasti ammattikorkeakoulun päätöksenteko perustuu ammattikorkeakoululakiin.

Yliopisto ei voi omissa toimielimissään tehdä ammattikorkeakoulua koskevia päätöksiä, vaan ne tehdään ammattikorkeakoulussa. Yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on omat erilliset rahoituksen perusteensa ja tutkintorakenteensa.

Tapio Kosunen

ylijohtaja

opetus- ja kulttuuriministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat