Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä kasvattaja opettaa lapselle myös empatiaa

Hyvää kasvatusta ei ole se, että pelkästään rakastaa ja kehuu, ohjaa harrastuksiin ja opettaa pöytätapoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Äitinä ja opettajana olen nähnyt, miten lapsi jää yksin ilman kavereita. Aikuisten keinot auttaa ovat usein hävettävän vähäiset. Näkyvään kiusaamiseen voimme kyllä puuttua ja koulussa puhua kauniita sanoja, mutta emme voi määrätä ketään toisen kaveriksi. Sen sijaan voisimme kenties kasvattaa lapsistamme sellaisia yhteisön jäseniä, jotka ihan itse osaisivat toimia empaattisesti jo alakouluiässä.

Useimmat vanhemmat todennäköisesti pitävät itseään hyvinä kasvattajina ja uskovat, ettei heidän lapsensa ainakaan jätä ketään ulkopuolelle saati kiusaa. Mutta hyvää kasvatusta ei ole se, että pelkästään rakastaa ja kehuu, ohjaa harrastuksiin ja opettaa pöytätapoja. Se saattaa kyllä tuottaa vahvoja ja itsevarmoja menestyjiä, mutta myös itsekkäitä mielihyvän tavoittelijoita, joille toiset ihmiset ovat käyttötavaraa.

Hyvään kasvatukseen ei liioin riitä periaate ”rakkautta ja rajoja”. Vähintään yhtä paljon tarvitaan aktiivista empatiakasvatusta. Jos lapset pienestä pitäen oppisivat, että toisten huomioon ottaminen on tärkeämpää kuin oman hauskanpidon maksimointi, voisiko lasten yksinäisyys vähentyä? Tällainen oikeasti hyvin kasvatettu lapsihan voisi oivaltaa pyytää yksinäisen kaverikseen tai mukaan leikkiin, koska tulisi ajatelleeksi, että niin toivoisi itselleenkin tehtävän.

Tiina Hakala

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat