Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisissa kouluissa kasvatetaan keskinkertaisuuksia

Suomessa on luotu sellainen omituinen ajattelutapa, että eliitti olisi jotenkin pahasta, kirjoittaa Paul Tiililä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa (Tänään 3.10.) oli hyvin mielenkiintoinen juttu professori Leo Dunkelin ajatuksista. Hän on sitä mieltä, ettei Englannissa tieteenteossa riitä keskikertaisuus, vaan yliopistojen on suosittava elitismiä, huippuja.

Tätä taustaa vastaan ei voi kuin hämmästellä Suomessa vuosikymmenet jatkunutta pyrkimystä kaiken tasapäistämiseen. Uuden opetussuunnitelman seurauksena nyt on jopa luovuttu numeroarvostelusta, ainakin joissakin kouluissa.

Dunkelin mukaan kouluissa seiska plussan taso voi olla tavoite, mutta tieteen tekemiseen se ei sovi. Suomessa on jo kouluhallituksen pääjohtajan Erkki Ahon kaudelta 1970-luvulta lähtien ajettu tasa-arvoa koulumaailmassa kuin se olisi jokin ihmeitä tekevä metodi. Tasa-arvo on poliittinen käsite ja alun perin liittyy siihen, että oikeuden edessä seistessään ihmiset ovat yhdenvertaisia. Niin sen pitääkin olla, mutta ei se muualle oikein sovi.

Totta on, ettei kaikista tule tieteentekijöitä. Mutta emme kai me pyri siihenkään, että valmistuvat virkamiehet, opettajat, lääkärit ja niin edelleen olisivat tasoltaan vain keskinkertaisia? Nykykoulun tasapäistävä ilmapiiri ei innosta lahjakkaita oppilaita eikä edistä oppilaitten kehittymistä jäseneksi yhteiskuntaan, jossa vallitsee kova kilpailu hyvistä työpaikoista.

Suomessa on luotu sellainen omituinen ajattelutapa, että eliitti olisi jotenkin pahasta. Päinvastoin tavoitteena pitäisi olla, että meillä on pätevä ja oikeudenmukainen eliitti.

Suomessa tasapäistäminen ja keskikertaisuuden ihailu ovat johtaneet siihen, että poliittinen eliittimmekin alkaa olla tasoltaan varsin keskinkertaista. Toivottavasti täällä Pohjan perillä huomataan vihdoin, mihin maailman tiedeyhteisöissä ollaan menossa: kohti elitismin suosimista. Ajan mittaan siitä hyötyvät kaikki.

Kouluissakin siis tulee huomata lahjakkuudet ja antaa heille tilaisuus kehittää kykyjään.

Paul Tiililä

Pälkäne

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat