Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten miesten tilanteesta on annettu liian synkkä kuva

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tunnistamiseksi tarvitaan pitkittäisaineistoja, jotka sallivat yksittäisten nuorten seuraamisen pidemmältä ajalta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime viikkoina on todettu monessa eri yhteydessä, että OECD:n uusien tilastojen valossa 20–24-vuotiaista nuorista miehistä viidennes on niin sanottuja neettejä, eli he eivät ole koulutuksessa eivätkä töissä. Neet tulee sanoista Not in Employment, Education or Training.

Tilaston mukaan neettien osuus tämän ikäluokan nuorista on Suomessa OECD-maiden korkeimpia, ja osuus on kasvanut silmiinpistävän nopeasti. OECD:n tilasto antaa kuitenkin liian synkän kuvan Suomen tilanteesta ja samalla vie ehkä huomiota niiden ihmisten tunnistamisesta, jotka eniten tukea tarvitsevat.

OECD:n tilasto perustuu otantatutkimukseen, jossa on haastateltu 20–24-vuotiaita tietyn viikon ajalta. Jos haastateltava ilmoittaa hakeneensa aktiivisesti työtä eikä ole ollut työssä, hänet sijoitetaan työttömien joukkoon. Työttömiksi luokitellaan siten myös sellaiset opiskelijat, jotka haluaisivat opintojensa ohella tehdä työtä mutta jotka eivät haastatteluviikolla olleet löytäneet sopivaa osa-aikatyötä.

Osuuden tiedetään olevan Suomessa suuri useimpiin muihin OECD-maihin verrattuna. Työttömyysryhmää kutsutaan OECD:n laskelmissa ”työttömyys-neeteiksi”, koska julkisessa keskustelussa neetin usein ajatellaan edustavan syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta. Valtaosa näistä työttömiksi luokitelluista opiskelijanuorista tulee kuitenkin menestymään työelämässä hyvin.

Neettien toinen pääluokka eli ”ei-aktiiviset neetit” ei ole myöskään ongelmaton ryhmä. Koska se on rästiryhmä, siihen sisältyy hyvin erilaisia nuoria. Osa heistä pitää välivuoden ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Aiemmin tämä välivuosi osui 19-vuotiaiden kohdalle.

Ylioppilastutkintouudistuksen jälkeen välivuosi pidetään tyypillisesti 20-vuotiaana, kun ylioppilaaksi valmistutaan nykyisin kolmen vuoden sijaan usein neljässä vuodessa. Nämä nuoret tuskin edustavat syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tunnistamiseksi tarvitaan pitkittäisaineistoja, jotka sallivat yksittäisten nuorten seuraamisen pidemmältä ajalta. Tällaisia analyysejä on tehty sekä Suomelle että muille Pohjoismaille.

Suomea koskevat analyysit osoittavat, että suurin riski syrjäytyä opiskelusta ja työelämästä on niillä nuorilla, jotka eivät hae jatkokoulutukseen peruskoulun jälkeen tai jotka jäävät heti peruskoulun jälkeen ilman jatko-opintopaikkaa.

Toinen syrjäytymisvaarassa oleva ryhmä muodostuu niistä nuorista, jotka keskeyttävät toisen asteen opintonsa tai eivät jostain syystä onnistu suorittamaan niitä loppuun. Tätä perustietoa tulisi koulutuspolitiikassa hyödyntää nykyistä huomattavasti enemmän.

Rita Asplund

valtiotieteiden tohtori, dosentti, tutkimusjohtaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat