Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori tarvitsee kanssakulkijan jo opintojensa aikana

Sparrailu, uraohjaus, mentorointi, frentorointi ja coachaus ovat palveluita, joista yhä useampi hyötyisi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Heidi Honkamaa ja Saara Muukkonen kirjoittivat (HS Mielipide 26.9.) mentoroinnin hyödyistä ja toivat osuvasti esiin, ettei itsensä ja omien vahvuuksien tuntemisen tärkeyttä työelämätaitona pidä aliarvioida. Itsetuntemus, oman osaamisen tunnistaminen ja usko omiin kykyihin ovat edellytyksiä muuttuvassa työelämässä suunnistamiseen.

Järjestimme keväällä 2016 avoimen ideakuulutuksen, jossa joukkoistamalla etsimme uusia ideoita jo olemassa olevista malleista, joilla edistetään korkeasti koulutettujen työelämävalmiuksia ja työllistymistä. Saamistamme 90 ideasta moni koski juuri itsetuntemuksen ja oman tien löytämisen tukemista. Ideat liittyivät mentorointiin, coachaukseen, uraohjaukseen tai muuhun sparraukseen.

Ideoiden jättäjien yhteinen viesti oli, että nuoret tarvitsevat jo opintojensa aikana – valmistumisvaiheesta puhumattakaan – kanssakulkijan tai tukijan, jonka kanssa pohtia omaa työtulevaisuuttaan ja seuraavia askeleita. Opiskelijat tarvitsevat vahvistusta ja itseluottamusta työelämään siirtymiseen.

Töiden saaminen tässä työmarkkinatilanteessa ei ole helppoa. Siksi oman tulevaisuuden pohdinta ei saisi olla opintojen ulkopuolista toimintaa. Jokaisen tulisi jo opintojensa aikana saada ohjausta ja tukea oman opinpolkunsa ja työntulevaisuutensa pohdintaan. Tämä ei ole yksin korkeakoulujen tehtävä, vaan kaikkien työelämässä olevien apua tarvitaan.

Työmarkkinatilannetta emme voi sparraillen muuttaa, mutta halutessamme voimme tukea jokaista oman tulevaisuutensa rakentamisessa. Erilaisten työelämän taitekohtien lisääntyessä ja urapolkujen muuttuessa sparrailu, uraohjaus, mentorointi, frentorointi ja coachaus ovat palveluita, joista hyötyy yhä useampi – eivät vain korkeakouluopiskelijat. Nyt tulisi huolehtia siitä, että tällainen apu olisi kaikkien saatavilla.

Milma Arola

asiantuntija, työelämän

taitekohdat, Sitra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat