Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämäorientaatiota tuetaan monin eri tavoin

Helsingin yliopisto on linjannut jo vuonna 2004, että kaikkiin kandi- ja maisteritason tutkintoihin kuuluu työelämäorientaatiota.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Heidi Honkamaa ja Saara Muukkonen nostivat kirjoituksessaan (HS Mielipide 26.9.) esiin tärkeän asian: uraohjauksen pitäisi olla aktiivinen osa yliopisto-opintoja heti alusta alkaen. Uraohjaajana olen tismalleen samaa mieltä.

Kirjoittajat toivoivat sekä korkeakouluilta että opiskelijoilta uutta asennoitumista siihen, mitä työllistyminen nykyisin vaatii. Näkökulma on tärkeä, mutta asia ei kuitenkaan ole yliopistoille uusi.

Helsingin yliopisto linjasi jo vuonna 2004, että kaikkiin kandi- ja maisteritason tutkintoihin kuuluu työelämäorientaatiota. Tätä on toteutettu laitoksilla ja tiedekunnissa monin eri tavoin, esimerkiksi järjestämällä urasuunnittelukursseja sekä projektikursseja yhteistyössä työnantajien kanssa, osallistumalla mentorointiohjelmiin, nivomalla harjoittelu osaksi opintoja ja integroimalla työelämätaitoja osaksi muuta opetusta. Urapalvelut yksikkönä on omalta osaltaan tukenut yksiköitä työelämäorientaation suunnittelussa ja tarjonnut sen lisäksi suoraan opiskelijoille työelämäneuvontaa ja uraohjausta.

Mentorointia järjestävät Helsingin yliopistolla monet ainejärjestöt, ja urapalvelut yksikkönä koordinoi tänäkin vuonna ylipistotason ryhmämentorointiohjelmaa. Ohjelma on ollut käynnissä vuodesta 2011 lähtien ja siihen on osallistunut tähän mennessä noin 350 opiskelijaa. Palaute on ollut samansuuntaista kuin kirjoittajien kokemukset: mentorien sekä vertaisryhmän tuki ja sparraus on korvaamattoman arvokasta ja auttaa hahmottamaan omia vahvuuksia ja mahdollisuuksia työelämässä.

Yliopistolla tehdään juuri nyt isoa koulutusuudistusta, jossa tutkinnot uudistuvat laaja-alaisiksi kokonaisuuksiksi. Uudet tutkinnot vastaavat entistä paremmin työelämän muuttuviin vaatimuksiin. Keskeisenä tavoitteena uudistuksessa on myös huomioida opiskelijoiden asiantuntijaidentiteetin kehittyminen sekä työllistyvyys.

Kuten kirjoittavat totesivat, itsensä ja omien vahvuuksiensa tuntemisen tärkeyttä ei pidä aliarvioida. Opiskelijan kannalta keskeistä on itsetuntemus ja tieto erilaisista uravaihtoehdoista sekä niiden vaatimuksista. Ideaalitapauksessa opiskelija dokumentoi omaa osaamistaan koko opiskelupolun ajan, jotta hän osaa myös viestiä siitä työnhakuvaiheessa. Urasuunnitteluasioiden huomioiminen osana tutkintoa ja asiantuntijaksi kasvu vaativat opiskelijoilta itseltään aktiivisuutta läpi koko opiskeluajan. Myös tukipalveluita voidaan tarvita.

Minna-Rosa Kanniainen

uraohjauksen asiantuntija

Helsingin yliopiston urapalvelut

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat