Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokkiminen ei ole vanhustenhoitoa

Ruokinta-sana herättää mielikuvan, että kyseessä on tapahtuma, jonka ainoa tavoite on turvata avuttoman ihmisen tai eläimen hengissä pysyminen ravinnon avulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tällä viikolla Suomessa vietetään vanhusten viikkoa, jonka teemana on ”Tekee mieli oppia”. Ajatus elinikäisestä oppimisesta kantaa mukanaan merkitystä ikääntyneestä ihmisestä aktiivisena ja osallistuvana toimijana.

Valitettavan usein käytämme vanhustenhoidossa kuitenkin ilmaisuja, jotka itsessään tekevät ikääntyneestä passiivisen kohteen. Esimerkiksi verbi ulkoiluttaa ei kuvaa kahden tasavertaisen ihmisen toimintaa, vaan siinä toinen on toimija ja toinen on kohde. Osallisuus ei katoa, vaikka ulkoilu tapahtuisi toisen avustamana. Tuolloin onkin kyse yhdessä ulkoilemisesta.

Toinen esimerkki huonosta ilmauksesta on sana ruokinta. Se herättää mielikuvan, että kyseessä on tapahtuma, jonka ainoa tavoite on turvata avuttoman ihmisen tai eläimen hengissä pysyminen ravinnon avulla.

Ruokaan kuitenkin liittyy monenlaisia muistoja, tunteita ja elämyksiä, eivätkä nämä merkitykset pyyhkiydy pois, vaikka ruokailussa tarvitsisikin apua. Avuntarve ei saisi estää ihmistä nauttimasta ruuasta ja ruokailutilanteesta.

Sanoilla on paljon valtaa ja ne vaikuttavat asenteisiimme. Jos haluamme aidosti tukea ikääntyneiden ihmisten aktiivisuutta ja osallisuutta, emme voi käyttää esimerkiksi edellä mainittuja passivoivia ilmauksia.

Hanna Kuitunen

terveystieteen maisteri, Kangasniemi

Päivi Meskanen

geronomi, Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat