Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyhälän muistelmissa on jälkiviisautta

Demokratian ja vapauden puuttuminen tai ihmisoikeusloukkaukset eivät pääsääntöisesti estäneet Suomen yhteistyötä reaalisosialismin maiden kanssa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Esitellessään Mikko Pyhälän muistelmia arvostamani Veli-Pekka Leppänen käsitteli myös diplomatiamme suomettumista (HS Kulttuuri 1.10.). Seuraavassa pari kommenttia.

Olin vuosina 1973–75 Prahassa suurlähettiläs Joel Toivolan kakkosmies ja avustaja Pyhälän lähin esimies. Päällikkömme oli presidentti Urho Kekkosen luottomies ja harvoja kommunistitaustaisia diplomaattejamme. Lähettiläskausi Kiinassa oli värittänyt hänen ideologista ajatteluaan pikantilla ripauksella maolaista harhaoppia.

Toivola oli intellektuelli, elämäntavoiltaan yläluokkainen ja kiihkeä antisosialidemokraatti. Kulttuuri- ja lehdistöasioita hoitanut Pyhälä tasapainotteli puolestaan SKP:n osapuoliriidassa.

Itse olin ”tannerilaiseksi” luokiteltuna eräänlainen kummajainen vireässä työyhteisössämme, joka väitteli usein politiikasta. Virkatyössämme toki noudatimme ulkopoliittisen johdon linjauksia henkilökohtaisesta näkemyksestä riippumatta: demokratian ja vapauden puuttuminen tai ihmisoikeusloukkaukset eivät pääsääntöisesti estäneet Suomen yhteistyötä reaalisosialismin maiden kanssa.

Tapasimme joskus, tosin vähemmän kuin pohjoismaiset kollegamme, toisinajattelijoita. Sekin kuului ammattiin.

Pyhälä syyllistyy kuitenkin jälkiviisauteen korostaessaan näiden yhteyksien merkitystä. Kontaktit tässä ”normalisoituneessa” diktatuurissa olivat olennaisesti viranomaispohjalla, ja mukana hääri asemamaan tiedustelupalvelu. Pyhälä on ehkä julkaissut muistelmansa liian varhain. Meitä muitakin aikalaistodistajia on vielä elossa.

Pekka J. Korvenheimo

suurlähettiläs (eläkkeellä), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat