Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ristiriitainen tiedepolitiikka jarruttaa Suomen kehitystä

Maamme tieteen taso on säilynyt muuttumattomana koko 2000-luvun. Ero moniin huipputason maihin on kasvanut.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 27.9.) tuotiin esiin huoli korkeakoulukentällä tapahtuvista muutoksista. Alueellisia päättäjiä on rohkaistu rakentamaan omia korkeakoulumallejaan, minkä seurauksena korkeakoulupolitiikan johtaminen on siirtymässä vaivihkaa aluetasolle. Valtio näyttää huolehtivan korkeakouluista vain budjettiraamien läpi, eikä sillä näytä olevan selvää näkemystä kokonaisuudesta, kirjoituksessa todettiin.

Suomesta puuttuu tiedestrategia, ja sen huomaa.

Tiedepolitiikka on vaikutuksiltaan moniulotteinen ja liittyy läheisesti myös aluepolitiikkaan ja innovaatiopolitiikkaan, jotka sisältävät erilaisia tieteeseen kohdistuvia intressejä. Ongelma yliopistojen kannalta on, että asetetut tavoitteet ovat keskenään ristiriitaisia eikä niitä johdeta koordinoidusti.

Esimerkiksi innovaatiopolitiikassa tieteellisen tutkimuksen tulisi edistää yritysyhteistyötä ja tulosten kaupallistamista, mutta yliopistojen omat kannustimet ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus ohjaavat tutkijoita sen sijaan julkaisemaan kansainvälisissä lehdissä.

Aluepolitiikan tuloksena on rakennettu maanlaajuinen yliopistojärjestelmä, jonka tavoitteena on tukea alueiden elinvoimaisuutta. Seurauksena on syntynyt suuri määrä pieniä yliopistoyksikköjä, joiden on vaikea pärjätä kansainvälisessä kilpailussa – mikä taas on tärkeä tiedepoliittinen tavoite.

Edellä mainitut tavoitteet ovat kaikki perusteltuja. Ongelma on siinä, ettei niitä voi priorisoida samanaikaisesti niin, ettei samalla synny ristivetoa ja osaoptimointia.

Tiedestrategia toisi päättäjät ja asiantuntijat saman pöydän ääreen. Strategia pakottaisi punnitsemaan kokonaisuutta ja tekemään ristiriidattomia linjauksia.

Hatara tiedepolitiikka ja tiedestrategian puute jarruttaa kehitystämme. Maamme tieteen taso on säilynyt muuttumattomana koko 2000-luvun. Ero moniin huipputason maihin, kuten Sveitsiin, Alankomaihin ja Tanskaan, on kasvanut.

Suomi oli 2000-luvun alussa edellä Belgiaa, Australiaa, Saksaa, Irlantia, Itävaltaa ja Norjaa, mutta nyt olemme jääneet jälkeen niistä kaikista.

Nopeasti kehittynyt Tanska on pienenä maana Suomelle hyvä verrokki. Tanskassa tiedettä johdetaan poliittiselta tasolta uskottavasti: tieteestä, korkeakoulutuksesta ja innovaatioiden kehittämisestä vastaa tiedeministeri. Suomessa tiede on niputettu yhteen opetus- ja kulttuuriministerin vastuualueeseen yhdessä varhaiskasvatuksen, peruskoulun, ammattikoulutuksen, kulttuurin sekä nuoriso- ja liikuntapolitiikan kanssa.

Tieteen toimintaedellytysten kannalta on tuhoisaa, että eri alojen poliittiset tavoitteet eivät ole linjassa keskenään ja niiden ohjaus tapahtuu koordinoimattomasti eri ministeriöistä käsin.

Poliittisen ohjauksen laiminlyöntejä ei voida ratkaista kentällä. Yliopistojen itseohjautuvuus tuottaa sitä parempia tuloksia, mitä ristiriidattomampia kansalliset linjaukset ovat.

Pirjo Ståhle

professori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat