Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taksimarkkinoiden vapauttaminen tuo alalle uusia työpaikkoja

Liikennekaaren tarkoituksena on varmistaa, että tarjonta on mahdollista sopeuttaa aina kulloiseenkin kysyntään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Taksitoimintaan kaavaillut lakimuutokset puhuttavat. Mielipidesivuilla (HS 30.9., HS 1.10. ja HS 1.10.) esitettiin huolia ja osin väärinkäsityksiä, joita on syytä korjata.

Taksitoimintaa koskevat muutokset ovat osa suurta uudistusta, liikennekaarta, joka on eduskunnan käsiteltävänä. Uudistus tuo taksit kiinteämmin osaksi liikennemarkkinaa. Tavoitteena on helpottaa taksialalle tuloa ja lisätä taksitoimijoiden vapautta kehittää omaa toimintaansa.

Taksien määrä perustuu kysyntään. Vapailla markkinoilla kysyntä ja tarjonta asettuvat tasapainoon.

Liikennealalla on käynnissä suuri murros. _Sen myötä oman auton käytöstä siirrytään entistä enemmän käyttämään liikennepalveluja, jolloin niiden kysyntä kasvaa. Liikennekaaren tarkoituksena on varmistaa, että tarjonta on mahdollista sopeuttaa aina kulloiseenkin kysyntään. Määräsääntelystä luopuminen ja taksimarkkinoiden kasvaminen on taksinkuljettajankin etu. Kun taksiyritysten ja -autojen määrä kasvaa, lisääntyvät myös alan työpaikat.

Huolta on aiheutunut myös siitä, että taksiliikenneluvan saisi tulevaisuudessa ilman ammatillista koulutusta. Kouluttautua kannattaa laaja-alaisesti ja niin, että liikkuminen työpaikasta toiseen on mahdollista. Nykypäivänä ei ole järkevää panostaa sellaiseen koulutukseen, joka valmistaa vain yhteen tiettyyn ammattiin. Vastedeskin palveluille asetetaan laatuvaatimuksia, ja taksiliikenneluvan haltija vastaa siitä, että kuljettajat täyttävät nämä vaatimukset.

Myös taksimatkustajien turvallisuus ja hinnoittelu mietityttävät sääntelyn vapautuessa. On vaikea ymmärtää sitä ajatusta, että taksiala muuttuisi epärehelliseksi lainsäädännön muuttuessa. Toiminta on edelleen luvanvaraista ja kuluttajansuojasta on huolehdittu. Kuljettajan ajolupavaatimus säilyy liikennekaaren myötä, muun muassa kuljettajan rikostausta tarkastetaan lupaprosessin yhteydessä. Vastuu kuljettajan soveltuvuudesta siirtyy nykyistä enemmän yrityksille. Hinnasta tulee sopia vastedeskin etukäteen, ennen matkan alkua.

Myös Karlsson tarttui piirroksessaan (HS 2.10.) liikennekaareen. On totta, että mopoautollakin voisi harjoittaa taksitoimintaa. Kuljettamiseen vaaditaan kuitenkin B-luokan ajokortti, joka on ollut voimassa vähintään vuoden. Näin ollen kuljettajan täytyy olla vähintään 19-vuotias, ei ”matikantunnilta” tuleva koululainen.

Laura Eiro

yksikön johtaja

liikenne- ja viestintäministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat