Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokra-asuntoja tarvitaan lisää

Yleinen asumistuki on tarveharkintaisuutensa vuoksi hyvä tukimuoto, koska tuen taso muuttuu tulojen mukaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa ”Vuokra-asuntoja tarvitaan ripeästi” (HS 29.9.) otettiin kantaa tärkeään aiheeseen. Pääkaupunkiseudun asuntotilanne on koko Suomen menestyksen kannalta aivan keskeinen asia.

Kuluneen vuoden aikana on nähty, että lisääntynyt asuntotuotanto on hidastanut vuokrien nousua pääkaupunkiseudulla. Vuokraovi.comin mukaan yksityisten ilmoittajien vuokrapyynnit ovat laskeneet vuoden takaisesta peräti 5,4 prosenttia, kun yritysilmoittajien vuokrat ovat samaan aikaan nousseet 0,7 prosenttia.

Yksityiset vuokranantajat edustavat kahta kolmasosaa vapaarahoitteisesta markkinasta ja yksityinen omistaa keskimäärin 1,4 vuokra-asuntoa. Yksityisten vuokranantajien asunnot ovat ympäri asuntokantaa, mikä toimii alueiden eriytymistä vastaan.

Asumistukimenojen kasvun suurin yksittäinen selittäjä on pitkään jatkunut taantuma ja siitä johtuva suuri työttömyys. Vuokratasoihin vaikuttavat myös asuntojen hintataso, kysynnän ja tarjonnan suhde sekä hoito- ja korjauskulut.

Yleinen asumistuki on tarveharkintaisuutensa vuoksi hyvä tukimuoto, koska tuen taso muuttuu tulojen mukaan. Tuen turvin asukas voi asettua asuntoon ja alueelle, joka on hänen elämäntilanteeseensa soveltuvin. Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus vähenee, joten asumisen tukijärjestelmä toimii ainakin siltä osin.

Pääkirjoituksen viimeinen virke ”Vuokrat on saatava sellaiselle tasolle, että ihmisillä on aito mahdollisuus valita vuokra- ja omistusasumisen välillä” on väärin. Tällä hetkellä verotus ohjaa omistusasumiseen. Esimerkkinä voi ajatella tilannetta, jossa kaksi ihmistä asuu ensin täysin samanlaisissa omistusasunnoissa ja he muuttavat toistensa asuntoihin vuokralle samalla vuokralla. Jo pääomatulovero muodostaa laskelmien mukaan noin 15 prosenttia vuokrasta. Verotuksella ei pitäisi ohjailla asumismuodon valintaa.

Mia Koro-Kanerva

Tuomas Viljamaa

Suomen Vuokranantajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat