Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippu-urheilu ei kuulu päiväkotiin

On arveluttavaa seisottaa pahvi-Teemua päiväkodin käytävällä ja ajatella, että se houkuttelee lapset liikkumaan. Oikeasti lasten liikkumisessa on kyse leikistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Teemu Selänne on tehnyt merkittävän uran ja hänen listaamansa liikuntapointit (HS Urheilu 4.10.) ovat hyviä. Silti sanon, että huippu-urheilu ei kuulu päiväkotiin. Lapset tarvitsevat sankareita, supernaisia ja ihmemiehiä, mutta heidän vanhempansa eivät.

Minusta on arveluttavaa seisottaa pahvi-Teemua päiväkodin käytävällä ja ajatella, että se houkuttelee lapset liikkumaan. Pikemminkin se ohjaa ajatukset väärään suuntaan – siihen, että pienten lasten liikkuminen olisi huippu-urheiluun tähtäävää toimintaa.

Oikeasti lasten liikkumisessa on kyse leikistä, arjen taidoista, itsestä huolehtimisesta, ilosta ja hauskuudesta. Oppimisen tukemisesta.

Erityisen huolestuttavalta huippu-urheilun ja päiväkotimaailman yhdistäminen tuntuu nyt, kun lasten liikunnan edistäminen ollaan jättämässä Olympiakomitean alaiseksi toiminnaksi.

En malta olla kysymättä liikuntajärjestöpomoilta: aiotaanko ihan pienimmätkin lapset houkutella liikkeelle olympiarenkaita heiluttamalla?

Samoihin aikoihin kun Selänne lähti NHL-uralleen, käynnistettiin suomalaisessa päivähoidossa projekteja, joilla pyrittiin vaikuttamaan ihmisten asenteisiin. Espoossakin rummutettiin sen puolesta, että lapsella on oikeus liikkua. Neljännesvuosisadassa on saatu muutosta aikaiseksi: lasten liikunta on arkipäivän valintoja, iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä, eikä vain sitä urheilua, jota katsotaan telkkarista. Tai sitä jonottamista, joka opittiin kansakouluissa.

Olen huolissani, että pahvi-Teemut vaikuttavat aikuisten asenteisiin ja lapset menettävät oikeutensa nauttia liikkumisesta ilman vanhempiensa asettamia paineita. Huippu-urheilijakummia parempi vaihtoehto olisi, jos päivähoidon työntekijät menisivät täydennyskoulutukseen, luopuisivat turhista kielloista ja antaisivat lapsille luvan liikkua; näyttäisivät itse mallia ja opettaisivat lapset liikkumaan monipuolisesti.

Väitän näin, koska uskon, että suuren yleisön mielikuvissa Teemu Selänne on ainoastaan NHL-tähti, ei metsäretkimies.

Elina Pulli

kasvatustieteen maisteri, varhaiskasvatuksen asiantuntija, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat