Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Numeroarvosana on tärkeä väline

Numeroarvosana antaa tärkeän lähtökohdan palautekeskusteluihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Peruskoulut ovat kilvan luopumassa numeroarvioinnista (HS Kotimaa 3.10.). Syynä on, että numeroarvosana käsitetään kielteiseksi asiaksi, jonka ainoa merkitys on mahdollistaa oppilaiden valikoiminen jatko-opintoihin. Tämä käsitys antaa numeroarvioinnista väärän kuvan.

Kuten Antti Pietiläinen totesi (HS Mielipide 5.10.), numeroiden mukana katoaa havainnollisuus ja selkeys. ”Älä pelaa liikaa, tee läksyt ajoissa, nuku riittävästi.” Näissä sanallisissa ohjeissa ei ollut numeroita. On siis vaikea hahmottaa, milloin on aika mennä nukkumaan ja mitä tarkoittaa ”riittävästi”.

Näin on myös oppimisen arvioinnissa. Numeroarvosana antaa tärkeän lähtökohdan palautekeskusteluihin. Sen tukena on aina sanallinen arvio, mikä tuntuu unohtuneen.

Kerron kaksi esimerkkiä siitä, miten numeroarviointi toimii koulun arjessa niin ylä- kuin ala-asteellakin.

”Sait englannista 6 ja olet siihen pettynyt. Selviät hyvin pelimaailmassa, käytät englantia kavereiden kanssa, mikä on hienoa. Sinulla on kuitenkin se ongelma, ettet osaa aikamuotoja. Olet sanonut, ettet tarvitse niitä. Mietipä, jos et suomea puhuessa osaisi sanoa, onko jokin asia tapahtunut menneessä vai tapahtuuko se juuri nyt. Kysymys on isosta asiasta. Siksi numerosi on välttävä eli 6, koska tulet sillä toimeen mutta taidoissasi on suuria mustia aukkoja. Läksysi ovat olleet usein tekemättä.”

”Kerroit tässä kirjoituksessa kaveristasi Oonasta. Sitä oli kiva lukea. Mutta katsopas, nämä ympyröidyt sanat antavat kuvan, että Oona onkin poika. Nämä asiat ovat juuri sitä kielioppia. Sait numeron 7 ja se tarkoittaa, että voit olla tyytyväinen, onnistuit kirjoittamaan paljon asioita. Jos haluat nostaa hyvään ja saada 8, sinun pitää olla tarkkana näissä pienissäkin asioissa.”

Numeroarvio yhdistettynä sanalliseen arvioon auttaa hahmottamaan oppimisen saavutuksia selvästi. Kello kymmenen on hyvä nukkumaanmenoaika, numero kahdeksan tarkoittaa hyvää osaamista.

Tarja Linna

opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat