Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä nuoriso on muka saanut helpolla?

Aina kun eläkeläinen sanoo, että nuoriso on saanut jotain liian helpolla, voi hyvällä omallatunnolla vastata: itse olet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eläkeläinen Jukka Yrjönen syyllisti (HS Mielipide 4.10.) hyvinvointivaltiota nuorison turmelemisesta ja siitä, että kaikki on tullut heille liian helposti ja nopeasti. Mitä nuoriso on muka saanut helpolla? On totta, että yleinen elintaso on noussut ja nuorisolla on vimpaimia, joita 50 vuotta sitten oli vain tieteisromaaneissa.

Muu onkin sitten toisin päin: ennen oli tarjolla Yrjösen mainitsemia juoksupojan ja putsarin töitä. Nyt työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole. Nykynuoret eivät pääse nauttimaan neuvostoviennin taloutta piristäneestä vaikutuksesta, eikä heillä ole mahdollisuutta ostaa omistusasuntoa Helsingin keskustan tuntumasta – mikä oli vielä 1980-luvulla mahdollista tavalliselle keskiluokkaiselle.

Jos jostain syyllistä pitää lähteä hakemaan, vielä 1970-luvulla eläkevakuutusmaksu oli noin viisi prosenttia palkasta ja sen maksoi työnantaja. Nykyään pelkästään työntekijä maksaa yli viisi prosenttia ja työnantaja noin 20 prosenttia päälle. Tämä johtuu eliniän pitenemisestä.

Lääketieteen kehityksen mukanaan tuoma eliniän piteneminen ei tietenkään ole eläkeläisten syytä mutta vielä vähemmän se on nuorten syytä. Itse en lähtisi morkkaamaan nykynuorisoa: heidän työpanoksellaan maksetaan nykyeläkeläisten toimeentulo.

Aina kun eläkeläinen sanoo, että nuoriso on saanut jotain liian helpolla, voi hyvällä omallatunnolla vastata: itse olet.

Vesa Linja-aho

opettaja, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat