Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkivakuutuskorvausten verokeppi on suuri virhe

Kuolemanvaravakuutuksella on suuri taloudellinen merkitys perheille, joiden ei ole ollut muuten mahdollista kerryttää säästöjä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

On suuri pettymys, että hallitus päätyi esittämään kuolemantapauksessa maksettavan henkivakuutuskorvauksen verovapaan osan poistoa osana perintö- ja lahjaverolain muutosta. Hallitus ei kuunnellut laajalla rintamalla esitettyä huolta siitä, että henkivakuutuskorvausten verotuksen kiristys ei ole millään lailla järkevää. Esitystä vastustivat lausuntokierroksella finanssialan lisäksi työmarkkinajärjestöt, Suomen Yrittäjät ja MTK. Viimeksi kritiikkiin yhtyivät Martat ja Kuluttajaliitto.

Toki on myönnettävä, että hallituksen esitykseen sisältyvä lesken ja alaikäisen lapsen verottoman perintöosan suurennus kompensoi tilannetta joissain tapauksissa, mutta se ei ole riittävä vaihtoehto verovapauden poistolle.

Kuolemanvaravakuutuksella on suuri taloudellinen merkitys perheille, joiden ei ole ollut muuten mahdollista kerryttää säästöjä. Se korvaa tulojen menetystä, jos perheen pääasiallinen tulonhankkija menehtyy.

Suomalaisten oma taloudellinen varautuminen kriisitilanteisiin on tunnetusti varsin vaatimatonta. Vain noin kolmanneksella suomalaisista on vapaaehtoinen henkivakuutus. Keskimääräiset korvaussummatkaan, 25  000–50 000 euroa eivät päätä huimaa. Erityisen tärkeää oma varautuminen on perheille, joilla on lapsia ja asuntolainaa. Lakisääteinen sosiaaliturva ei paikkaa äkillistä ja merkittävää taloudellisen tilanteen huononemista.

Myös säästöhenkivakuutuksen ottaminen kannattaa edelleen, vaikka veromuutokset sisältyisivätkin lopulliseen hallituksen esitykseen. Tarve taloudelliseen varautumiseen ja perintösuunnitteluun ei poistu mihinkään. Helsingin Sanomien taloussivuilla (4.10.) olleessa jutussa tämä virheellisesti kyseenalaistettiin.

Monille on tärkeää määrätä henkivakuutussäästöille edunsaaja, jotta tämä saa korvauksen silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Taloudellinen tarve on usein suuri jo ennen perunkirjoitusta. Vakuutuksen turvin perillisten ei myöskään tarvitse realisoida vaikeammin käteiseksi muutettavaa varallisuutta perintöverojen maksua varten.

Säästöhenkivakuutus on merkittävä pitkäaikaisen säästämisen ja sijoittamisen muoto perinteisen pankki-, rahasto- ja osakesäästämisen rinnalla. Vakuutukseen säästäminen on kuluttajalle vaivatonta, koska vakuutusyhtiö valitsee lopullisen sijoituskohteen ja huolehtii siitä koko vakuutusajan. Riittää, kun vakuutusmaksu on maksettu.

Säästöhenkivakuutuksen verotuksen osalta ei tulisi nyt tehdä mitään ennenaikaisia erillisratkaisuja. Verotusta tulisi tarkastella hallitusohjelmaan kirjatun eri sijoitusmuotojen verotusta koskevan selvityksen yhteydessä.

Piia-Noora Kauppi

toimitusjohtaja

Finanssialan Keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat