Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmentajien rooli on jäänyt liian vähälle huomiolle

Harvassa ovat ne urheilijat, jotka ovat päässeet maailman terävimpään kärkeen ilman valmentajan apua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomalainen urheilu hakee suuntaa. Rion olympiakisojen menestys ei vastannut odotuksia.

Tuloksena oli historiamme huonoin mitalitulos. Odotukset kasvaneen rahoituksen takia oli viritetty korkeammalle.

Organisaatioita on myllätty, raportteja kirjoitettu ja seminaareja pidetty. Visoissa on pyöritelty ajatusta, että Suomen tulisi olla maailman liikkuvin kansa.

Ongelma on, ettei kukaan usko siihen. Tavoite ei ole realistinen eikä innostava. On parempi pyrkiä tilanteeseen, jossa jokainen lapsi liikkuu minimissään tunnin päivässä, ja koulujen sekä päiväkotien pihat saadaan liikkumiseen rohkaiseviksi.

Huippu-urheilun muutosryhmä (HuMu) asetti raportissaan urheilijan keskiöön. Kun tavoitteena on menestyminen, lähtökohta on oikea. Toki voi aiheellisesti kysyä, miten urheilija voisi edes tavoitella menestystä, ellei hän ole tuloksiin tähtäävän valmentautumisen ytimessä. Ehkä joillekin on alkanut syntyä epäilys, että keskiössä on jotain muuta.

Keskustelua ovat värittäneet rahoituksen tarkastusraportit, takaisinperinnät sekä urheilujohdon matkat ja palkkiot. Riossa kävi erään talvilajin johtoa yhteistyökumppaneineen verkostoitumassa. Aina ei ole olennaista se, kuka maksoi ja kuinka paljon. Olennaisempaa voi olla, miltä asia näyttää ja tuntuu huipulle tähtäävästä urheilijasta, jolla ei ole mahdollisuuksia riittäviin leirityksiin ja kunnon varusteisiin.

Verkostoituminen ja yhteistyösuhteiden hoito voivat olla perusteltua ja tuottavaa toimintaa, mutta se voi olla myös huonosti harkittua ja ylimitoitettua tuhlaamista. Päätöksenteossa pitää olla mukana tunneälyä ja avoimuutta.

Valmentajien rooli on jäänyt liian vähälle huomiolle. Harvassa ovat ne urheilijat, jotka ovat päässeet maailman terävimpään kärkeen ilman valmentajan apua. Joukkuelajeissa se lienee käytännössä mahdotonta.

Valitettavan usein varsinkin yksilölajien huippuvalmentajat työskentelevät omalla kustannuksellaan ja oman toimensa ohessa. Valmentajan jaksaminen, perhesuhteet ja talous ovat vaarassa. Urheilullisesti tehdään kompromisseja, jotka näkyvät tuloksissa.

Valmennussuhde on saattanut kestää yli vuosikymmenen, mutta uran huippukisaan valmentajalla ei ole mahdollista matkustaa, koska taloudellisia resursseja ei ole. Merkittävimmällä hetkellä urheilijan tärkein tuki ei ole läsnä. Moni valmentaja joutuu anelemaan matkarahat urheilijan sponsoreilta. Joskus se onnistuu, usein ei.

Tänään lauantaina Kaisa Lehtonen kilpailee Havaijin Ironman -triathlonissa. Hänen valmentajansa on ollut jo 18 vuotta Paul Sjöholm, joka myös on kisapaikalla. Monen vaiheen kautta on päästy näin pitkälle. Heitä voi käyttää tapausesimerkkinä ja jatkokehittelyn pohjana valmentajan aseman parantamisessa.

Huippu-urheilun kehittämistyössä tulee miettiä malleja, joissa valmentaja saa keskittyä vain valmentamiseen. Hänen ympärilleen voitaisiin koota lajista riippuen sopivan kokoinen ryhmä, jossa syntyy tervettä kilpailua ja kovuutta.

Taloudellista tukea olisi siis ohjattava suoraan valmentajalle, jotta hän voisi täysipainoisesti auttaa urheilijaa olemaan keskiössä.

Pauli Kiuru

kansanedustaja (kok), Valkeakoski

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat