Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen osa sodassa on surullinen

Jos Syyrian lapsia siirretään Suomeen, kokemukset puhuvat sen puolesta, että äitien tulisi seurata mukana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hanna Haaksi kirjoitti (HS Mielipide 5.10.), että Syyrian lapset tulisi pelastaa sodan kauhuilta. Haaksi toivoi, että Suomessa voitaisiin aloittaa sotalapsiohjelma, ja hän tarjoutui itse ottamaan kotiinsa syyrialaisia sotalapsia.

Meillä suomalaisilla on kokemusta siitä, mitä lasten siirtoihin liittyy. Toisen maailmansodan aikana alun perin väliaikaiseksi tarkoitetuista lasten siirroista Ruotsiin tuli tuhansien lasten osalta lopullinen. Lapsia jopa kuoli kuljetuksissa saamiinsa tartuntoihin.

Sodan jälkeen käytiin satoja oikeudenkäyntejä siitä, kenelle lapsi oikeastaan kuului: ruotsalaisille kasvatusvanhemmilleen vai biologisille vanhemmilleen Suomessa. Yli 7 000 lasta jäi pysyvästi Ruotsiin, vaikka suunnitelmien mukaan kaikkien tuli palata takaisin. Henkisesti raskain kokemus oli paluu Ruotsista sodan jälkeen.

Vietnamin sodan loppuvaiheissa amerikkalaiset siirsivät vietnamilaislapsia Yhdysvaltoihin. Operaatio sai nimen Babylift, pienten lasten siirto. Sodan jälkeen vietnamilaisvanhemmat vaativat lapsiaan takaisin, ja jälleen käytiin oikeutta.

Äidin ja pienen lapsen suhteen katkaiseminen on hyvin vakava ja kauaskantoinen asia. Jos Syyrian lapsia siirretään Suomeen, kokemukset puhuvat sen puolesta, että äitien tulisi seurata mukana. Sitä suuremmalla syyllä, mitä pienempi lapsi on.

Ei pitäisi toistaa niitä samoja erehdyksiä, joita edellisten sotien aikana on tehty. Niistä voi myös oppia.

Pertti Kaven

sotalapsi, Hanko

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat