Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupuolitautien testien teko perustuu ammattilaisen arvioon

Kun asiakas ottaa yhteyttä terveysasemalle, terveydenhuollon ammattilainen arvioi, mitä kokeita on viisasta ottaa, ja tekee tarvittaessa lähetteen laboratorioon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Testatusti negatiivinen kritisoi (HS Mielipide 6.10.) Helsingin terveysasemia siitä, että kaikkia maksuttomia testejä sukupuolitautien tutkimiseksi ei suostuta tekemään ja että usein testien tekemisestä kieltäydytään kokonaan. Kirjoittaja kysyi, laiminlyövätkö terveysasemat velvollisuuttaan testata ja hoitaa seksitauteja.

Kun asiakas ottaa yhteyttä terveysasemalle, terveydenhuollon ammattilainen arvioi, mitä kokeita on viisasta ottaa, ja tekee tarvittaessa lähetteen laboratorioon. Päätöksenteko pohjautuu todennäköisyyksien punnitsemiseen, joka on aina yksilöllistä. Testien tekeminen on terveysasemien tehtävä eikä testeihin tulisi ohjata Husin sukupuolitautien poliklinikalle. Mikäli näin on käynyt, on tapahtunut ilmeinen väärinkäsitys.

Suomessa on käynnissä kokeiluita, joissa asiakas saa täyttämänsä nettilomakkeen perusteella automaattisesti lähetteen kokeisiin.

Tällaisen matalan kynnyksen diagnosoinnin hyötynä voisi olla sukupuolitautien varhaisempi toteaminen ja hoitaminen sekä niistä aiheutuvien hedelmällisyys- ja mielenterveysongelmien väheneminen. Haittana voisi olla aikaisempaa välinpitämättömämpi suhtautuminen kondomin käyttöön, kun testauttaminen olisi helppoa.

Laboratoriotutkimusten määrän kasvu lisäisi kustannuksia. Toisaalta henkilöstöä tarvittaisiin vähemmän tutkimusten tekemisen arviointiin.

Päättäjillä ja virkamiehillä on visainen tehtävä, kun rajalliset taloudelliset voimavarat pitäisi kohdentaa viisaasti moniin tärkeiksi arveltuihin uusiin palveluihin, kuten maksuttomaan ehkäisyyn ja keskenmenon jälkeiseen henkisen tuen järjestämiseen.

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto tähtää toiminnallisissa uudistuksissaan samanaikaiseen vaikuttavuuden, taloudellisuuden ja asiakaskokemuksen parantamiseen.

Uudistamme palveluita ottamalla käyttöön toimintamalleja, joista on melkoinen todistusaineisto kaikkien kolmen tavoitteen toteutumisesta. Sukupuolitautien omaehtoisesta diagnostiikasta näyttö on toistaiseksi riittämätön.

Risto Mäkinen

terveysasemien johtajalääkäri

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat