Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuksia ei saa panna säästöjen maksumiehiksi

Vanhuksista monet ovat kokeneet sodan kauhut. He ovat joutuneet evakoiksi ja aloittaneet elämänsä rakentamisen tyhjästä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Hallituksen suunnitelmissa on vähentää vanhusten hoitajamitoitusta 0,5 hoitajasta 0,4 hoitajaan potilasta kohti. Tämä tarkoittaa sitä, että kahdeksantoista asukkaan yksikössä olisi aamuvuorossa kaksi hoitajaa, ilta- ja yövuorossa vain yksi.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Aamuvuorossa kahden hoitajan tehtävänä on huolehtia kahdeksantoista henkilön pesemisestä, syöttämisestä, pukemisesta, wc:ssä käyttämisestä, lääkkeiden antamisesta ja niin edelleen.

Jokainen voi laskea, paljonko aikaa jää näihin tehtäviin yhtä potilasta kohti – puhumattakaan iltavuorosta, jossa työssä on vain yksi hoitaja.

Hallitus vähentää vanhusten hoitajia säästösyistä. Pitäisi säästää 70 miljoonaa euroa.

Ovatko meidän vanhuksemme tehneet jotakin väärin, kun heidät pannaan maksumiehiksi ja -naisiksi?

Vanhuksista monet ovat kokeneet sodan kauhut. He ovat joutuneet evakoiksi ja aloittaneet elämänsä rakentamisen tyhjästä. Kuitenkin tulevaisuuteen luottaen he ovat raivanneet pellot ja asumukselleen paikan. Kasvattaneet ja kouluttaneet lapsensa omista tarpeistaan tinkien, jopa oman terveytensä kustannuksella. Parempaan huomiseen on luotettu.

Monet nykyisistä vanhuksista ovat tehneet pitkää päivää tehtaissa ja rakennustyömailla. He ovat olleet rakentamassa kouluja ja yliopistoja tuleville sukupolville.

Kaupungeissa vanhukset eivät ole rehvastelleet asuinneliöillä: hellahuone ja alkovi ovat saaneet riittää perheen asunnoksi.

Vanhuksillemme on ominaista yksi asia: aina on yritetty tulla omillaan toimeen. On säästetty niukoista varoista.

Moni vanhus ei ole voinut edes kuvitella matkustavansa joskus Helsinkiin katsomaan Eduskuntataloa, tuota rakennusta, jossa heitä koskevia päätöksiä tehdään.

Vanhukset ovat luottaneet, että tuossa rakennuksessa tehdään oikeudenmukaisia, tasapuolisia ratkaisuja: ei oteta tukea pois vähäosaisilta ja sellaisilta, jotka eivät itse pysty etujaan valvomaan.

Hyvät kansanedustajat, meidän vanhuksemme ovat olleet rakentamassa yhteistä isänmaatamme. He ovat tyytyneet vähään mahdollistaakseen myös teidän opiskelunne arvostetuissa kouluissa ja yliopistoissa. Ilman vanhusten uhrauksia pian satavuotiasta itsenäisyyttämme juhliva isänmaamme ei olisi arvostetuimpien kansakuntien joukossa.

Hyvät kansanedustajat, osoittakaa arvostuksenne vanhuksia kohtaan. Älkää panko heitä maksumiehiksi ja -naisiksi.

Eelis Lajunen

kapteeniluutnantti evp.

Vuosaari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat