Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhustenhoidosta säästäminen on järjetöntä

Kun ministerien oma järki omaatuntoa myöten on naulattu hallitusohjelmaan, vastuu on hallitusohjelman, ei hallituksen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitukseen pitäisi valita sellaiset ihmiset, jotka pystyvät tekemään päätöksiä aina kulloisenkin tilanteen mukaan sitoutumatta tiukasti hallitusohjelmaan.

Kulloinenkin hallitus – pienemmällä tai suuremmalla vaivalla kokoon saatu – alkaa aina ensi töikseen pohtia, mitä seuraavien neljän vuoden aikana tehdään. Tietämättä yhtään, miltä yhteiskunta neljän vuoden kuluttua näyttää. Nykyinenkin hallitus teki näin. Teki, vaikka kokemus ja näkemys hallitusvastuusta oli huonompi kuin todennäköisesti koskaan.

Yksi lonkalta heitetyn tuntuinen kirjaus oli vanhuspalvelun hoitohenkilökunnan mitoituksen laskeminen 0,5:stä 0,4:ään. Tämä tehtiin siitä huolimatta, että edellinen hallitus oli sote-kaavailussaan nostamassa hoitajamitoitusta 0,7:ään.

Vanhustenhoidosta säästäminen mielletään yleisesti järjettömäksi ja ihmisarvoa alentavaksi. Siitä huolimatta hallitus aikoo toteuttaa sen, koska ”se on hallitusohjelmassa”. Niinpä niin. Kun oma järki omaatuntoa myöten on naulattu hallitusohjelmaan, vastuu on hallitusohjelman, ei hallituksen.

Tämän aiotun henkilöstövähennyksen laskettu säästö on noin 70 miljoonaa euroa.

Hallitus on puolentoista vuoden aikana ehtinyt jakaa ”hyvää” monin verroin enemmän – ja lähes yksinomaan hyväosaisille. Nyt viimeisimpänä aikeena on antaa 130 miljoonaa euroa lisäetua yrittäjille.

Siitäkin suurin osa valuu vielä muutenkin hyvin menestyville, kuten lääkäreille, asianajajille ja apteekkareille.

Hallituksen lyhytnäköisyyttä ja laskutaidottomuutta osoittaa, että kun vanhustenhoitoa supistetaan, tehdään taas suuri joukko työttömiä.

Kuitenkin työllisyyden nimissä yrittäjien vastuita on viime vuosina vähennetty vaikka kuinka monta kertaa ja monilla laeilla. Siinä 70 miljoonaa euroa on kerta toisensa jälkeen pikkuraha. Jos yritysten työllistävistä lupauksista puoletkaan olisi toteutunut, Suomessa olisi jo työvoimapula.

Entä jos tulee sota? Mitä hallitus silloin tekee? Ei mitään, koska siitä ei ole sovittu hallitusohjelmassa.

Harri Lahtinen

Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat